Søvn, senger og gode råd om å sove godt

Danskene får større og større problemer med å sove om natten. Mellom 10 og 20 % av befolkningen lider av alvorlige søvnproblemer eller avgjort kronisk søvnløshet. Samtidig lider mange av ettervirkningene av å ligge i sengen om natten.

Derfor er det viktig at du finner en god seng som støtter kroppen så mye som mulig, samt innarbeide noen gode sovevaner. Søvnekspertene veileder deg til riktig seng og gir gode råd om søvn.

Les med og sov bedre.

Kvalitetssøvn

Anmeldelser

Testvinnere

Finn ut alt om senger og bedre søvn

På denne siden får du både oversikt over de beste sengene og hvilke sengetyper som finnes på markedet, samt gode råd og inspirasjon for å få en bedre natts søvn.

Vi kommer hele veien rundt, og går i dybden, slik at du kan få bedre søvn og unngå alle ulemper og følgetilstander en dårlig natts søvn er kjent for å medføre.

Testing av senger

Vi gjennomgår de forskjellige sengetypene og tester alle de nyeste sengene på markedet. Les mer nedenfor.

Testing av tilbehør

Vi gjennomgår det ulike tilbehøret til sengen og testputer, dyner og mye mer.

Sov bedre

Vi har samlet de beste rådene fra den nyeste forskningen om hvordan du kan sove bedre om natten.

40 % av danskene klager over en dårlig natts søvn

40 % av den voksne befolkningen her klager over at de sover dårlig om natten.

Dette fører til mer trafikk og andre ulykker i hverdagen. Samt redusert konsentrasjonsevne, svekket immunforsvar, og større risiko for overvekt, diabetes type 2 og en rekke alvorlige kreftformer.

Skal du forbedre nattesøvnen, krever det både endring av vanene dine før du legger deg, og at du finner en seng som støtter kroppen din på en rekke avgjørende punkter – uansett hvordan du ligger når du sover om natten. .

For det spiller faktisk ingen rolle hvilken side du sover på.

Har du også vondt i ryggen når du våkner om morgenen?

Alt for mange dansker setter både helse og fysikk ut av kontroll fordi de kjøper en dårlig seng som ikke gir kroppen den rette støtten.

Derfor gir sengen dem både dårligere søvn og fysiske problemer i hverdagen, som f.eks smerter i korsrygg og rygg, stiv nakke, forstuede skuldre eller problemer med muskel- og skjelettsystemet.

Skal du unngå dette bør du investere i en seng som støtter kroppen din skikkelig og tilpasser seg måten du ligger på når du sover.

Hvilke sengetyper kan du velge mellom?

Ditt valg av seng er en veldig personlig sak.

Valget er oftest en kombinasjon mellom interiørønsker på soverommet og dine preferanser for komfort i sengen. Men hvilke sengetyper er det på markedet du kan velge mellom?

Kontinentalseng

En kontinentalseng består av tre lag med madrasser av forskjellige typer. Liggekomfort avhenger av hvert lag i sengen.

Les mer om de beste kontinentalsengene nedenfor

Regulerbar seng

En regulerbar seng kan justeres etter behov og sovestilling. Liggekomfort avhenger av valgt fjærmadrass og innstilling.

Les mer om de beste regulerbare senger nedenfor

Rammemadrass

En boksmadrass er i prinsippet en madrass med eller uten ben/madrasser montert. Liggekomfort avhenger av antall og type fjærer.

Les mer om de beste rammemadrasser nedenfor

Få kontinuerlig ny inspirasjon og nyheter om senger

Vil du følge med på hvilke nye senger som kommer på markedet, samt få kontinuerlig inspirasjon til hvordan du skal sove bedre?

Da meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Tilbehøret til sengen som gir en bedre natts søvn

Nattesøvnen din avhenger ikke bare av dine sovevaner før du legger deg eller sengen du sover i. Tilbehør som puter, dyner og overmadrasser har også stor innvirkning på hvor god natts søvn du får.

Hvis dynen eller overmadrassen er for varm og hodeputen for flat, kan det lett bli en lang natt uten skikkelig hvile. Hvis dere er to som deler sengen, så kan en dobbel dyne være en god løsning for deg.

Det er mange spørsmål og like mange svar. Les med på denne siden og finn svar på spørsmålene dine.

Puten skal støtte nakken

Høyre pute støtter nakken slik at du unngår nakke- og skuldersmerter.

Dynen skal la kroppen puste

Ditt valg av dyne er også viktig. Det må ikke være for tungt, varmt eller kaldt.

Overmadrassen skal fordele vekten din

Overmadrassen skal sørge for at kroppsvekten fordeles jevnt og at svetten ledes bort.

Hvor bred skal sengen være?

Sover du alene eller sammen med partneren din? Hvor bred skal sengen være? Og er det smartere å ha én stor madrass fremfor to separate hvis du sover i dobbeltseng.

Vi gir deg svar på alle disse spørsmålene i vår test av senger og dobbeltsenger!

Testing av senger

Vi tester de beste sengene på markedet akkurat nå.

Test av dobbeltsenger

Vi tester de beste dobbeltsengene på markedet.

Fjærmadrassen er fortsatt danskenes førstevalg

Til tross for de smarte nye sengetypene, er det fortsatt mange dansker som velger den tradisjonelle sprossesengen med fjærmadrass på toppen. Da kan de bytte ut fjærmadrassen når den er utslitt.

Det er god grunn til å gjøre dette oftere enn vi dansker er vant til. Spesielt fordi det har skjedd mye med teknologien inne i springmadrasser.

Hvordan få bedre søvnvaner

En god natts søvn starter lenge før du legger deg. Dels har moderne teknologi gitt oss noen nye utfordringer med å kunne sovne, og dels bør du gi kroppen muligheten til å gjøre seg klar for søvn.

Til slutt spiller det heller ingen rolle hvordan du ligger når du først har lagt deg.

Du vet det sikkert godt! Du har endelig lagt deg. Men du får ikke sove – og selv om du snur deg like ofte som en grillet kylling snus på et spyd, finner du verken ro eller hvile.

Så kommer panikken: Hva om jeg ikke får sove i det hele tatt? Og da er du bare helt våken.

Danskene opplever den situasjonen stadig oftere. Faktisk klager over 40 % av danskene på at de regelmessig har problemer med å sovne, eller ikke klarer å sove gjennom natten.

I tillegg lider mellom 10 og 20 % av befolkningen av kronisk søvnløshet eller søvnproblemer så alvorlige at det har en merkbar innvirkning på hverdagen.

Du blir ikke en superhelt av å ikke sove

Samtidig har det oppstått en uheldig kultur i mange bedrifter, der de ansatte som jobber ut i de små timer med å gjennomføre den viktige presentasjonen eller et viktig dokument, høster ros, anerkjennelse og klapp på skulderen.

Akkurat som mange steder forventes det at vi svarer på all post vi ikke kom til i løpet av dagen før vi legger hodet på puta for å sove.

Det er et veldig uheldig kurs å komme inn på. For nettopp bruk av data-, mobil- og TV-skjermer før sengetid gjør det vanskeligere for oss å sovne. Det samme gjelder mye av LED-belysningen vi omgir oss med.

Hvorfor? Vi kommer tilbake til det om et øyeblikk.

Hvor mange timers søvn trenger du?

Å kutte ned på nattesøvnen, få hverdagen til å fungere sammen, er uheldig av en annen grunn. Det frarøver oss noen av de viktige 7-8 timene med nattesøvn.

Vi trenger dem hvis vi skal ha en sjanse til å være friske nok til neste dags utfordringer.

Den siste forskningen viser at du ikke klarer deg med mye mindre enn 7 timers søvn hver natt. Det er rett og slett tiden din hjerne og kropp trenger.

Dette gir hjernen tid til å bearbeide dagens opplevelser og rense avfallsstoffer ut av hjernen. Samtidig gis muskler og sener mulighet til å restituere seg, på samme måte som resten av kroppens organer kan renses og slappes av.

På den annen side viser den nyeste forskningen også at du verken vil føle deg friskere dagen etter eller få noen fysiske fordeler av å sove lenger enn 8 timer.

Da kan du slå 7-8 timer hver eneste natt – og ideelt sett innenfor omtrent samme tidsperiode hver dag – vil du få den best tenkelige nattesøvnen.

Viktig å ha gode søvnrutiner før du legger deg

Og nå tilbake til hvorfor det ikke er smart å bruke datamaskiner før sengetid – samt andre gode rutiner du kan ha nytte av å tilegne deg dersom du ønsker å få en bedre natts søvn.

Kutt ned på støtet fra blått lys

Dagslys består av mange forskjellige farger. Inkludert blått lys. Den styrer døgnrytmen vår, dels ved å nullstille hjernens døgnrytme hver morgen, og dels ved å kontrollere produksjonen av «søvnhormonet» melatonin.

På dagtid sørger det blå fargespekteret i dagslys dermed for at hjernen undertrykker produksjonen av melatonin. Men så fort solen går ned, forsvinner en stor del av det blå fargespekteret. Det setter i gang melatoninproduksjonen, så du blir sliten.

Men fordi du får så store mengder blått lys fra lyset i datamaskinen, mobilen eller TV-skjermen, blir hjernen lurt til å tro at det fortsatt er fullt dagslys. Som et resultat produserer du ikke nok melatonin til å gjøre deg skikkelig trøtt – og dette gir søvnproblemer.

Dessverre er det ikke nok å bruke nattlysfunksjonen på datamaskinen eller mobiltelefonen. For mye av LED-belysningen vi omgir oss med gir oss også store mengder blått lys.

Så du må enten skaffe deg et par spesielle briller som filtrerer ut det blå fargespekteret og bruker dem fra solnedgang. Eller du må i hvert fall – og spesielt i tiden rett før du legger deg – skru ned eller helt unngå å se på skjermen eller ha lamper med såkalt kaldt LED-lys tent på kvelden. Det er LED-lyset som inneholder de største mengdene blått lys.

Unngå trening og annen hard fysisk aktivitet

Du bør heller ikke utsette trening og andre fysisk krevende aktiviteter for sent på kvelden. Så det er en veldig dum idé å ta en løpetur rett før sengetid. På den annen side er trening i løpet av dagen en god idé fordi det sliter deg fysisk ut og forbedrer hjerte- og lungefunksjonen. Dette vil forhindre at hjertet og luftveiene forårsaker problemer med nattesøvnen.

Sex er ikke en hard fysisk aktivitet - selv om det kan føles slik. Så sex før sengetid er faktisk en god idé. Spesielt fordi en orgasme frigjør «lykkehormonet» oksytocin, som får deg til å slappe av. Det gjør det lettere å sovne.

Unngå å spise store måltider

Det er heller ikke lurt å spise et stort måltid rett før sengetid. Det øker forbrenningen, akkurat som det vanligvis gir urolig mage.

Samtidig øker risikoen for halsbrann og sure oppstøt, spesielt hvis du sover på høyre side rett etter å ha spist. Som et resultat vil inngangen til magen ligge under mageinnholdet. Dette gjør det lettere for magesyre å renne opp i spiserøret og forårsake ubehag.

Unngå koffein og alkohol

Dropp også kveldskaffen og andre koffeinholdige drikker før sengetid. Koffein har en oppkvikkende effekt. Samtidig gjør en stor mengde koffein det vanskeligere å komme inn i den viktige, dype REM-søvnen.

Alkohol har faktisk samme effekt. Så selv om du sovner helt alene, så lenge du drikker nok, vil du ikke sove på langt nær like godt. Samtidig øker det risikoen for at du våkner og må tisse i løpet av natten på grunn av væskeinntak.

La kroppen og sinnet bremse opp

Du trenger heller ikke stresse rundt eller gjøre mange tankekrevende aktiviteter rett før sengetid. Gi heller kropp og sinn muligheten til å slå seg til ro og forberede seg til sengs.

Sett deg ned, f.eks. i en god stol med en gammeldags trykt papirbok, og sørg for at belysningen får en gulgylden glød uten store mengder blått lys.

Eller lær deg en meditasjonsrutine, som lar deg slappe av bedre og effektivt rense tankene dine. Den kan også være god å bruke hvis du våkner med en tankeflom i løpet av natten.

Unngå lys og lyd på soverommet – og sov kjølig

Pass på at det ikke er lys eller støy på soverommet. Men helt mørkt og stille. Både lys og lys er faresignaler som hjernen vår reagerer på. Derfor vekker den oss for å sjekke om noe er galt.

Sørg derfor for gode, tunge blendingsgardiner for vinduene som verken slipper inn lys eller lyd. Og plasser soverommet så langt unna støyende veier og andre støykilder som mulig.

Legg også et stykke tape over statuslyset på fjernsynet på soverommet – og snu mobilen med skjermen vendt ned slik at du ikke blir forstyrret av lyset fra den. Eller sett den på nattmodus, eller la den være ute av soverommet helt.

Sørg også for at soverommet er noen grader kjøligere. Det gir deg en bedre søvn.

Gå til sengs og stå opp til samme tid hver dag

Det er også lurt å innføre faste leggetider og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Også i helgen.

Derved får du forsterket døgnrytmen din. Da kan kroppen bedre finne ut når den skal sove og når den skal våkne igjen.

Ligg rett og sov bedre

Du har allerede fått et eksempel på at det ikke spiller noen rolle hvordan du ligger når du skal sove. Faktisk er vi naturlig disponert for å få den beste søvnen hvis vi ligger på venstre side.

Du sover best hvis du ligger på siden

Så godt som alle pattedyr, inkludert oss mennesker, ligger på siden når de sover. Dette er fordi det er en god posisjon for kroppen å finne hvile i. For ved å bøye hofter og knær kan du enkelt støtte kroppen slik at den ligger stabilt. Det avlaster samtidig ryggen.

Det er imidlertid viktig at du holder ryggraden og nakkevirvlene så rett som mulig. På denne måten unngår du problemer som smerter i korsrygg, rygg eller nakke, samt at du våkner med stiv nakke. Dette krever naturligvis en god pute som kan støtte og holde nakkevirvlene rett i forhold til ryggen.

Samtidig er det viktig at du har en madrass i sengen som gjør at de utstikkende delene – hofter og skuldre – kan synke ned i madrassen, mens korsrygg og nakke støttes av madrassen. Dette gjøres ofte ved hjelp av spesielle komfortsoner i madrassen, som er tilpasset den kroppsdelen som ligger på det aktuelle stedet.

Du sover best hvis du ligger på venstre side

Vi har allerede vært inne på at det ikke spiller noen rolle hvilken side du er på heller. Hvis du vil unngå problemer med halsbrann – såkalt refluks – bør du legge deg på venstre side.

Venstre side er også en god sovestilling for gravide, fordi den ikke legger samme press på blodsirkulasjonen ned til babyen. Samtidig reduseres refluks, da barnets trykk på magen ikke presser magesyre like lett opp i spiserøret.

Du trenger ikke snorke så mye

Sover du på rygg får du ellers den beste sikre fordelingen av vekten i sengen. Samtidig kan du lettere få ryggen til å ligge rett. Spesielt hvis du legger en pute under knærne. Det fremmer den naturlige svaiingen av ryggen. Så det er en god løsning hvis du har ryggproblemer.

På den annen side vil du snorke mye lettere, akkurat som det er større risiko for å oppleve kvalme og svimmelhet hvis du er gravid eller overvektig. Dette er fordi det er større trykk på hovedvenen i brystet når du ligger på ryggen. Dette kan gi problemer med å få det oksygenfattige blodet tilbake til hjertet.

Ikke sunt å sove på magen

Den verste sovestillingen er å sove på magen. Her får du lett en bøyd liggestilling, som gir mer svai i ryggen. Det fremmer ryggproblemer.

Samtidig får du lettere tak i nakken, fordi du blir tvunget til å legge hodet til siden for å få luft.

Til slutt kan det gi spenningshodepine og skulderproblemer hvis du ligger med hendene over skulderhøyde når du sover.

Skal du ha den mest uproblematiske søvnen, må du trene deg på å sove på venstre side om natten.

Det må du sjekke før du velger seng

Det er viktig at du sjekker sengen eller madrassen grundig som du vurderer å kjøpe. Det kan du ikke gjøre hvis du bare ligger i sengen med alle klærne på.

Slik tester mange senger hvis de kjøper det i butikk. Men faktisk krever en skikkelig test av sengen at du prøver å sove i den – gjerne mange netter på rad.

Det er viktig å teste sengen du vurderer å kjøpe grundig. For det er den eneste måten du kan hindre deg selv i å ligge i en seng de neste årene som ikke gir deg optimal sovekomfort.

Men det tar mer enn fem minutter å teste en seng eller madrass før du kjøper den. Og det gir et helt misvisende resultat om du beholder yttertøyet på. Det strammer opp rundt kroppen, derfor ender du lett opp med å velge en madrass som er alt for myk.

Hvis du må velge seng i en butikk – og du bare har fem minutter på deg, bør du i stedet:

  • Ta av yttertøyet og så mye av klærne som mulig
  • Ha med deg noen som kan sjekke ryggraden din
  • Gi deg selv god tid og ikke la ekspeditøren stresse deg

Sjekk ryggradens forløp

Start med å ligge på siden i sengen. Be så personen du er sammen med om å sjekke hvor rett ryggraden din er. Samt hvor rett vinkelen er mellom rygg og hofte.

Jo rettere ryggraden er og jo mer vinkelrett hoften ligger på ryggraden, jo mindre er risikoen for at sengen eller madrassen gir deg ryggproblemer.

Be også personen sjekke at hofter og skuldre synker ned i madrassen. De gjør det hvis ryggen og hoftene ligger som beskrevet ovenfor.

Kan du få en hånd under korsryggen?

Deretter legger du deg på ryggen og ber personen teste om han eller hun kan få en flat hånd under korsryggen når du ligger i sengen. Jo lettere og mer ukomplisert de kan gjøre det, jo bedre og mer riktig ligger ryggen din.

Dette gjør at madrassen støtter korsryggen på riktig måte, samtidig som den lar hofter og skuldre synke ned i madrassen.

Vær ærlig om vekten din

Skal du ha den beste støtten fra madrassen, må fjærene ha riktig fasthet. Her er det viktig at du er ærlig på vekten din når ekspeditøren spør.

Legger du deg for lett, risikerer du lett å komme hjem med en alt for myk madrass.

Test sengen

Som allerede nevnt, kan en fem-minutters test ikke gjøre det hvis du vil være sikker på å velge riktig madrass eller seng.

Du får den beste opplevelsen hvis du prøver sengen hjemme. Få sengebutikker er opptatt av det. Men du har selvfølgelig 8 dagers rett til å angre kjøpet.

Det gir deg imidlertid bare en kort uke til å teste sengen – og det er ikke nok. De fleste trenger minimum 4 uker på å venne seg til ny seng.

Dette kan du som regel få muligheten til om du kjøper sengen på nett. De fleste sengebutikker på nett tilbyr 30 dagers bytterett på madrassen eller – i kontinentalsenger – toppmadrasslaget.

Det er riktignok et gebyr som dekker transporten. Men det er en billig pris å betale for en god natts søvn – og kan spare deg for både ryggsmerter, stiv nakke og andre vonde plager.