Madrass test - Komplett guide til de beste madrassene

En madrass kan brukes i alle type senger og den skal gi deg god og riktig støtte når du sover. Det er imidlertid viktig at du lytter til kroppen din slik at du finner den som passer deg best.

Valg av madrass til sengen din er helt avgjørende for at du skal få en god natts søvn. Men hvordan finner du de beste madrassene på markedet og som passer perfekt til deg?

Kanskje du er ute etter gode tilbud på madrasser – Tilbud er det mange av nemlig, men det er viktig at du vet hvilke egenskaper de har, da kroppen din er helt unik.

I vår madrass test kan du lese om fem ulike madrasser og en guide til hvordan du kan velge den riktige og beste madrass for deg og din kropp.

Vi anbefaler disse madrassene:

NordicDream Springfjærmadrass

Best i test
 • 10 års garanti mot at madrassen synker
 • 20 cm høy & 4,9 på Trustpilot
 • Ergonomic+ fjærer & 7 komfortsoner

Senses Springfjærmadrass

Best til prisen
 • 100 dagers prøvetid - 100% fornøyd eller pengene tilbake
 • 18 cm høy & 4,6 på Trustpilot
 • Vanlige pocketfjærer & 7 Bedre™ soner

Stora Harpö madrass Carpe Diem Beds

Beste luksusvalg
 • 25 års garanti
 • Luksuriøs madrasshøyde på hele 30 cm
 • Dobbelfjærende madrass av Contour Pocket System

Guide til den beste madrass for deg og din kropp

Du kan lære mye mer om forskjellige og gode madrasser i vår guide til den beste madrassen. Her vil vi se nærmere på fem gode madrasser som du også bør ta en titt på.

I tillegg kan du også i denne madrass test finne en guide til hvordan du velger riktig madrass.

For det er slett ikke sikkert at den rette madrassen for deg er den vi har kåret til den beste madrassen i guiden vår. Hva hver enkelt person trenger er forskjellig, og det finnes mange typer madrasser.

Derfor er det også viktig at du tar utgangspunkt i deg selv og hva kroppen din trenger. Dette er med på å sikre at du får den beste madrass og dermed best mulig søvn.

Nettopp fordi madrassen er avgjørende for hvordan du sover. Hvis du ikke har valgt den beste madrass til sengen din, kan du ende opp med ryggsmerter på grunn av sengen.

Det er derfor viktig at du tar deg tid til å finne riktig type madrass.

Madrassene i denne guiden til den beste madrassen er fra NordicDream, Bedrenätter, Bedtime, VidaXL & Soveromsbutikken.

NordicDream Springfjærmadrass (Best i test)

Denne deilige springfjærmadrassen fra NordicDream har den perfekte kombinasjonen av pocketfjærer, inndelt i 7 komfortsoner, og Airflow skum.

Denne tykke madrassen består av pocket fjærer og hver enkelt fjær er pakket inn i små stoffposer som ikke bare beskytter fjærene mot hverandre, men også gir en fin og individuell støtte og komfort til hele kroppen.

Mellom fjærene finner vi et antibakterielt Airflow skum som er kjølig og deilig. Dette type skum er godt for å holde fuktighet ute, og dermed får du rett og slett en god og holdbar madrass.

Med hele 7 komfortsoner kan du også være sikker på å få den optimale støtten som spesielt hode, nakke, sluldre og hofter har behov for.

Med hele 7 komfortsoner kan du også være sikker på 480

En luftig springfjærmadrass med god holdbarhet

Denne fjærmadrassen er laget med luftstrømskum rundt pocketfjærene. Det bidrar til både å lede fuktigheten bort og dermed gi den lengre levetid, samt en mer behagelig temperatur når du sover.

En solid madrass kan lett vare 10 til 15 år hvis du tar godt vare på den.

Pocketfjærene er som tidligere nevnt bygget med 7 komfortsoner. På denne måten kan kroppen din få den støtten den trenger. Skuldrene og hoftene dine kan synke ned i madrassen, mens korsryggen kan holdes oppe.

Har du feil madrass kan det ha stor innvirkning på helsen din. I verste fall kan det faktisk føre til at du får problemer med for eksempel ryggen og gjør det vanskeligere for deg å få en god natts søvn.

Pocketfjærene som brukes i denne komfortable madrassenPocketfjærene som brukes i denne komfortable madrassen er ikke helt vanlige. Faktisk er de unike og utviklet spesielt av produsenten for å gi ergonomisk korrekt støtte.

Det er en type moderne pocketfjærer som kalles Ergonomic+ fjærer. De er 20 mm høyere enn vanlige pocketfjærer.

Dette gjør dem mer fleksible og dermed lettere for deg å få en deilig støtte, med optimal komfort, for en god natts søvn.

Madrassen passer godt til de fleste da den kommer i 3 ulike fastheter; medium fasthet (til de under 70 kilo), fast fasthet (til de mellom 70-95 kilo) og en ekstra fast fasthet (til de over 95 kilo).

Den kommer også i flere ulike størrelser, og du kan naturligvis også kjøpe en overmadrass for mest mulig komfort som passer perfekt på toppen.

Praktisk stoff rundt madrassen

Det er imidlertid ikke bare innholdet i madrassen som er praktisk.

Rundt om madrassen får du et elegant trekk i valgfri farge. Du kan nemlig velge mellom mørkeblå, lysegrå, antrasittgrå eller sand, slik at du vil kunne finne den madrassen som passer godt til resten av sengen din.

Praktisk stoff rundt madrassen

Dette madrasstrekket er laget av et praktisk møbelstoff som er både slitesterkt og lett å ta vare på.

Det kraftige stoffet gir et beskyttende lag rundt madrassen slik at den verken blir skitten eller går i stykker.

Møbelstoffet har også innebygget antiskli som gjør at overmadrassen som du velger å ha på toppen vil holde seg godt på plass.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 80x200 cm, 90x200, 90x210 cm, 120x200 cm, 140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm og 180x210 cm
 • Farger: lys grå, dyp blå, antrasitt eller sand
 • Syv komfortsoner
 • Ergonomic+ Pocketfjærer
 • Trekk laget av slitesterkt møbelstoff
 • 10 års garanti mot at madrassen synker
 • Laget med antibakterielt Airflow skum
 • Anti-skli, slik at overmadrassen ikke glir av

Senses Springfjærmadrass (Best til prisen)

Senses fjærmadrass skiller seg fra andre fjærmadrasser ved å ha pocketfjærer delt inn i 7 spesialutviklede komfortsoner, som kalles bedre™-soner.

Bedre™-soner er en ny type komfortsoner som produsenten har utviklet selv, hvor det brukes tre typer pocketfjærer, i stedet for de to typene som vanligvis brukes.

Den tredje typen fjær brukes til en spesiell hoftesone, som gjør at hele madrassen gir optimal støtte for alle de mange trykkpunktene som kroppen har.

Dette, sammen med den gode prisen madrassen har, gjør at vi har valgt den som den beste madrass til prisen.

Pocketfjærene skaper komfortsonene

Pocketfjærene skaper komfortsoneneDet er pocketfjærer som gjør det mulig å dele madrassen inn i de tidligere nevnte syv komfortsonene. Dermed får du en eksepsjonell støtte, gjennom hele kroppens konturer.

Kroppen din trenger mer støtte der den veier mest, og de syv komfortsonene gir den akkurat det.

Du får en dypere søvn når kroppen din får en optimal støtte.

Rundt pocketfjærene finner vi et spesielt komfortskum.

Komfortskum er et fjærende og elastisk materiale som er med på å gi kroppen din mer motstand på de mange støttepunktene, samtidig som madrassen puster bedre, og dermed gir et sunnere sovemiljø.

Madrasstrekket er ekstra slitesterkt, for lang holdbarhet, og Oeko Tex sertifisert, som er din garanti for at det ikke er brukt skadelige kjemikalier i produksjonen.

1 eller 2 forskjellige fastheter

Velger du madrassen med en bredde på 160 cm eller 180 cm, kan du dele madrassen med to forskjellige fastheter.

Det er en stor fordel om du deler seng med partneren din, da dere ikke nødvendigvis veier det samme eller trenger den samme støtten.

Det er nemlig ofte slik at jo mer du veier, jo hardere madrass trenger du, med få unntak.

Dette er altså en kvalitetsmadrass som gir ergonomisk riktig støtte til både deg og din potensielle partner.

Hva synes tidligere kunder om madrassen?

En av de beste parameterne for å vurdere kvaliteten på et produkt er å se på tidligere kunders anmeldelser av det.

Denne springmadrassen har i skrivende stund fått 44 anmeldelser fra kjøpere. De har gitt den en totalvurdering på 4,6 av 5 stjerner! Det må jo være noe spesielt ved denne madrassen når så mange snakker godt om den.

Ikke overbevist ennå? La oss ta en titt på hva andre eksperter sier om denne madrassen; Danske Bomagasinet skriver følgende om " Senses fra Bedre Nætter består af nøje udvalgte pocketfjedre, velplacerede komfortzoner og åndbart skum, som er med til at skabe en solid madras af høj kvalitet. Den er til dem, der ønsker en madras i topkvalitet til en fornuftig pris ".

Sengeguruen fra Danmark er enig i denne bemerkningen; "komforten er helt i top, og du kan svæve trygt ind i drømmeland. Med andre ord: Senses er en drøm af en springmadras".

Vi avslutter med danske Testsektionen, som er enige om at dette er en virkelig god madrass. De kaller det en "formidabel madras i høj kvalitet".

Hvis du er ute etter kvalitet, utmerket komfort og pris, kan dette være den rette madrassen for deg.

Tittelen best til prisen går til Senses fjærmadrass, da den har litt mer enn de fleste andre madrasser, og er tilgjengelig til en rimelig penge.

En annen fordel med denne madrassen er at du får med BedreNætters "100 netters risikofri prøveperiode" på kjøpet. Dette betyr at du får 100 dager på deg til å prøve den, og hvis du ikke er 100 % fornøyd, kan bytte fasthet eller returnere madrassen tilbake.

Produktspesifikasjoner

 • 100 dagers prøvetid - Gratis bytte av springmadrass eller pengene tilbake
 • Størrelser: 80x200 cm, 90x200 cm, 90x210 cm, 120x200 cm, 140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm og 180x210 cm
 • Høyde: 18 cm
 • 15 års garanti på fjærbrudd
 • Øko Tex sertifisert trekk
 • Velg mellom medium, fast og ekstra fast
 • 7 bedre™-soner med individuelle pocketfjærer

Stora Harpö madrass Carpe Diem Beds (Beste luksusvalg)

Stora Harpö er en av Carpe Diems beste madrasser. Her legges det særlig vekt på god ventilasjon og dermed temperaturregulering.

Vanligvis med gode springmadrasser består de av et lag med pocketfjærer og en eller annen form for skum. Her får du en dobbelfjærende madrass for ekstra god støtte og komfort. Dette sikrer optimal støtte i den perfekte madrassen.

Stora Harpö er hele 30 cm tykk og består de såkalte Contour Pocket System som gir en eksepsjonell og luksuliøs følelse. Dette systemet gir faktisk nesten en vektløs følelse når du ligger på madrassen.

Bunndelen er produsert av et viskoelastisk materiale, nemlig Memory skum. Denne kombinasjonen gjør at madrassen former seg etter kroppen, og gir en deilig følelse hele natten igjennom.

Flere valgmuligheter

Flere valgmuligheterNår du kjøper en luksuriøs madrass som dette får du selvfølgelig valgmuligheter når det gjelder både fasthet og farge.

Velg mellom soft, medium, fast eller ekstra fast når du skal plukke ut din madrass. Her må du altså tenke på hvordan kroppstype du har og hvor mye du veier for å finne den beste fastheten for deg.

Med disse valgene kan du være helt sikker på å finne en deilig madrass og dette er jo nettopp din garanti for en madrass som passer deg perfekt.

Dette er en absolutt luksuriøs og komfortabel madrass, med god støtte og optimal komfort.

Når det gjelder farger så kommer denne madrassen i et elegant møbelstoff som garantert vil stå i stil til ditt soverom. Her får du nemlig valget mellom mange forskjellige farger og toner på stoffet.

Du får her også valget mellom ulike tekstiler som blir trukket rundt om den deilig madrassen.

Trekket er selvfølgelig også Oeko-Tex standard 100 sertifisert for et sunnere sovemiljø.

Velg gjerne en overmadrass til din fjærmadrass

Velg gjerne en overmadrass til din fjærmadrassNormalt bør du alltid bruke en overmadrass på fjærmadrassen din. Denne er både med på å gjøre den mer komfortabel og beskytter den mot fuktighet, samt gir den lengre holdbarhet.

En overmadrass vil som regel også bidra til bedre støtte, og dermed et sunnere sovemiljø. Denne madrassen er dog så behagelig at du faktisk ikke trenger en overmadrass.

Vi vil allikevel alltid anbefale å velge en overmadrass til din seng, da en overmadrass er mye billigere å bytte ut, og dermed kan man ha sengen og fjærmadrassen i mange flere år.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 90x200, 105x200, 120x200, 120x210, 160x200, 160x210, 180x200, 180x210 cm
 • Høyde: 30 cm
 • Fastheter: Velg mellom soft, medium, firm og xtra firm
 • Dobbelfjærende madrass
 • Fjærer: Contour Pocket System
 • Bunn: Visco Elastic Bottom Layer
 • Svanemerket
 • Oeko-Tex® standard 100

VidaXL Skummadrass

Ønsker du en skummadrass som i stor grad kan hjelpe deg å holde en jevn temperatur gjennom natten, er dette et godt alternativ.

Denne madrassen er utrolig myk og deilig, slik at du kan sove som en baby hele natten.

Skummadrassen fra VidaXL er av høy kvalitet og det er brukt deilige materialer for å produsere denne type madrassen. Dette resulterer blant annet i at VidaXL skummadrass gir en perfekt støtte til kroppen din.

Trekket på VidaXL skummadrass er laget avTrekket på VidaXL skummadrass er laget av smart slitesterk og vevd stoff, som er utrolig mykt å ta på, og gir en deilig følelse når du ligger på den.

En annen fordel med denne madrassen er at den kommer med et vaskbart trekk. Dette kan nemlig tas av og vaskes på 40 grader, og dette sikrer jo et bedre sovemiljø og mest mulig holbarhet for din madrass og deg.

Samtidig er den fylt med 24D PU skum som gir følelsen av å sveve på en sky. Den har også en begagelig fasthet som støtter de viktigste delene av kroppen samtidig som at du vil synke litt ned i madrassen.

Det betyr at dersom du har en tendens til å bevege deg mye iløpet av natten, vil du med denne madrassen og dens deilige fasthet få en roligere søvn.

Syv komfortsoner sørger for høy komfort

Syv komfortsoner sørger for høy komfortI tillegg til å være deilig og myk er denne madrassen laget med hele 7 soner. Og det er jo nettopp dette som gjør at madrassen får støttet kroppen på de helt riktige stedene.

Stedene du trenger ekstra støtte er blant annet ved hofter, korsrygg, skuldre og nakke.

Hvis du ikke får riktig støtte på disse stedene, kan det resultere i en dårlig natts søvn, som kan gi gjenlyd utover dagen etterpå. Derfor er det alltid en god idé å gå for en madrass som har komfortsoner.

Det er med på å sikre at kroppen din kan få den støtten den trenger.

De ulike delene av kroppen din trenger ulike former for støtte. Derfor er det viktig at du sørger for å gi dem det. Det bidrar til å sikre deg en mye bedre søvn.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 80x200, 90x190, 90x200, 100x200, 120x200, 140x190, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200 cm
 • 10 cm høy
 • Syv soners skummadrass
 • Farge: Hvit
 • 24D PU skum
 • Trekket kan tas av og vaskes på 40 grader

Superqueen Madrass Van Landschoot

Superqueen er en madrass av god kvalitet, til en fin pris.

Madrassen byr på syv komfortsoner som tilpasser seg kroppen din, slik at du får god støtte på de riktige stedene.

Dette er mulig fordi det er brukt pocketfjærer av meget høy kvalitet, i stedet for de billigere Bonnel-fjærene, som man ofte finner i en billig madrass.

Pocketfjærer fungerer individuelt, dette betyr at de stedene du legger mer press på madrassen vil få mer motstand fra fjærene.

Faller ditt valg av ny madrass på Superqueen, vil du garantert få en komfortabel og holdbar madrass til en god pris.

Hele 360 fjærer per kvadratmeter isolert med kaldskum

Det er hele 360 pocketfjærer pr m2 i denne madrassen. På hver side av disse alle pocketfjærene er det isolert med kaldskum i type HR60.

Dette skummet hjelper til med å holde madrassen mer spenstig og pustende. På denne måten kan den bedre kvitte seg med fuktighet, noe som er med på å gi den lengre levetid.

At pocketfjærene som brukes i madrassen er solide, beviser den medfølgende 5 års degressive garantien.

Den er også utformet slik at den kan vendes. Du kan derfor snu madrassen og dermed forlenge levetiden.

Trekket kan også tas av og vaskes. Ved å gjøre dette regelmessig vil du forlenge madrassens levetid ytteligere.

Trekket kan også tas av og vaskes 480

Kundene elsker Superqueen

Tidligere kjøpere av madrassen elsker den. I skrivende stund har flere kunder anmeldt madrassen og gitt den en poengsum på 5 stjerner av 5 mulige.

Dette er en høy score, og spesielt i denne prisklassen.

Kirsten Ellewsen skriver er strålende fornøyd og skriver følgende: «Fine madrasser med riktig fasthetsgrad for mitt behov»

Clement Salmon er enig i at madrassen fortjener 5 stjerner og forklarer sin opplevelse slik: «Veldig fornøyd. Service og madras har fantastisk»

Gode anmeldelser beviser jo nettopp det at du her får en god madrass som absolutt er verdt pengene.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser bredde: 70, 75, 80, 90, 100, 105, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 180 eller 200 cm (Vannsengmål: 77 eller 92 cm)
 • Størrelser lengde: 190 cm, 200 cm, 210 cm eller 220 cm (Vannseng mål: 213 cm)
 • Fasthet: Myk, Medium eller Fast
 • Høyde: 24 cm
 • 7 komfortsoner
 • 360 pocket fjærer per kvadratmeter
 • 40 mm HR50 skum
 • Øko-Tex 100 sertifisert
 • 5 års garanti (degressiv)
 • Trekket kan tas av og vaskes

Hvordan finne riktig madrass?

Hvordan finne riktig madrassNår du skal velge riktig madrass, skal du ikke bare se på hvilken som er kåret til best i test eller på de billigste madrassene.

En av de billige madrassene har kanskje ikke funksjonene som dekker dine behov.

En god madrass er nemlig madrassen som passer din kropp.

Det er derfor viktig at du tar utgangspunkt i kroppen din når du ser på de ulike typene madrasser til sengen som vil gi en god søvn.

Hva er best for ryggen, myk eller hard madrass?

Hva er best for ryggen, myk eller hard madrassFørst og fremst er det viktig at du finner en som passer til deg med riktig fasthet når du velger madrass, og som gir god støtte. Dette er avgjørende for hvor mye støtte ryggen din får av madrassen.

De fleste vil umiddelbart foretrekke en mykere madrass enn de egentlig trenger. Men med tiden vil du tvert imot bli mer fornøyd med at du valgte riktig fasthet.

Fastheten bestemmes blant annet av fjærene i madrassen når vi snakker om springfjærmadrasser. Her er det viktig å se på antall fjærer og type fjærer.

En medium og en fast fjærmadrass har pocketfjærer, mens en ekstra fast madrass har multipocket fjærer. Multipocket-fjærene er mindre enn pocketfjærene og sitter tettere.

Dette gir en fastere madrass som passer bedre, eller iallefall kan passe bedre, for å dekke dine behov.

Har du problemer med vond rygg kan det kanskje være lurt å vudere en ny seng for å få en bedre komfort og støtte. Det kan hende at en kontinentalseng med en deilig madrass og overmadrass kan gi deg den helheten som ryggen og kroppen din trenger.

Du kan da lese vår test om beste seng for dårlig rygg hvor du også kan lære masse om hva du burde tenke på når du skal kjøpe den beste sengen for deg.

Hvilken størrelse madrass bør jeg velge - Bør den være 200 cm lang?

Hvilken størrelse madrass bør jeg velge – Bør den være 200 cm langDet finnes noen retningslinjer for hvilken størrelse madrass du burde velge.

Dette må imidlertid tas med forbehold, da du selv vet hvordan og hvor mye plass du bruker når du sover.

Generelt bør du tenke på at du skal legge til 10-20 cm i høyden din, for riktig lengde på madrassen.

Skal du sove alene på den nye madrassen din, bør den være mellom 80 og 140 cm bred. Hvis to av dere skal sove sammen, bør den ha en bredde på minst 160 cm.

Den beste madrassstørrelsen, for to personer, er 180 x 200 cm.

Madrassene vi har testet i denne veiledningen har følgende størrelser:

NordicDream springfjærmadrass

 • 80 x 200 cm
 • 90 x 200 cm
 • 90 x 210 cm
 • 120 x 200 cm
 • 140 x 200 cm
 • 160 x 200 cm
 • 180 x 200 cm
 • 180 x 210 cm

Senses springfjærmadrass

 • 80 x 200 cm
 • 90 x 200 cm
 • 90 x 210 cm
 • 120 x 200cm
 • 140 x 200 cm
 • 160 x 200 cm
 • 180 x 200 cm
 • 180 x 210 cm

Stora Harpö madrass

 • 90 x 200 cm
 • 105 x 200 cm
 • 120 x 200 cm
 • 120 x 210 cm
 • 160 x 200 cm
 • 160 x 210 cm
 • 180 x 200 cm
 • 180 x 210 cm

VidaXL Skummadrass

 • 80 x 200 cm
 • 90 x 190 cm
 • 90 x 200 cm
 • 100 x 200 cm
 • 120 x 200 cm
 • 140 x 190 cm
 • 140 x 200 cm
 • 160 x 200 cm
 • 180 x 200 cm
 • 200 x 200 cm

Superqueen Madrass Van Landschoot

Størrelser på bredde:

70, 75, 80, 90, 100, 105, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 180 eller 200 cm (Vannsengmål: 77 eller 92 cm)

Størrelser på lengde:

190, 200, 210 eller 220 cm (Vannseng mål: 213 cm)

Hvor tykk bør en madrass være?

Hvor tykk bør en madrass væreNår det gjelder å finne riktig tykkelse på en madrass, så handler det mer å tenke på hva madrassen består av.

Du kan lett finne en kjempetykk madrass som kun inneholder et dårlig type skum eller altfor harde og tykke fjærer som ikke gjør noe godt for kroppen din når du ligger på den.

Derfor skal man passe på å ikke velge en altfor billig madrass og at madrassen er produsert gjerne i skandinavia og i litt høyere kvalitet. Se også gjerne etter stikkord som pocketfjærer, komfort soner, memoryskum, lateks eller naturlig lateks, flere års garanti, osv.

Vi vil nok uansett si at en madrass bør være minst 10 cm tykk, og gjerne 15 cm for at den skal være god og fast nok til å gi en god støtte.

Slik velger du riktig fasthet i de beste madrassene

Slik velger du riktig fasthet i de beste madrasseneDu kan stort sett få madrasser i enten medium, fast eller ekstra fast fasthet. For å finne riktig fasthet må du se på hvor mye du veier.

Dette er anbefalingene for de fleste madrasser. Det kan imidlertid godt være forskjeller i anbefalingene an på hvilken type madrass det er snakk om.

 • Veier du under 75 kilo anbefales en medium madrass.
 • Veier du mellom 75 kilo og 95 kilo, anbefales en fast madrass.
 • Veier du mer enn 95 kilo anbefales en ekstra fast madrass.

Det er viktig at du kjøper den type madrassen som kroppen din trenger. Det er nemlig helt avgjørende at kroppen din, spesielt ryggen, får den støtten den den har behov for.

Fastere madrass til tyngre personer

Selv om du som regel må betale mer penger for å få en ekstra fast madrass, er det verdt pengene i lengden. Du må tenke at en riktig madrass skal støtte riktige deler av kroppen og ikke minst dekke dine behov gjennom hele natten.

Hvis du har ekstra brede hofter eller veldig brede skuldre, kan det være et unntak fra regelen. I så fall kan det være best for deg å velge en madrass som er mykere enn du ellers ville ha gjort.

En mykere madrass gir nemlig hofter og skuldre mulighet til å synke ned i underlaget, slik at ryggraden holdes rett.

Vurderer du å bytte hele sengen i stedet for bare madrassen? Da er det avgjørende å finne den beste sengen. Ta en titt på vår guide til den beste sengen.

Er fjærmadrasser gode?

Er fjærmadrasser godeFjærmadrasser er blant de mest populære og beste madrassene på markedet.

Fjærmadrasser er spesielt gode når det brukes pocketfjærer. Det finnes flere typer fjærer, og de mest brukte er Bonnell-fjærer og de moderne pocketfjærene.

En billig madrass vil ofte ha Bonnell-fjærer, mens en komfortabel fjærmadrass har pocketfjærer.

Forskjellen mellom fjærtypene er at Bonnell-fjærer ikke fungerer individuelt. Pocketfjærer er, som navnet tilsier, gjemt i små lommer, eller rettere sagt poser.

Det betyr at de alle kan jobbe individuelt og dermed gi ulik støtte.

Det er også pocketfjærer som gjør det mulig å dele opp en fjærmadrass i for eksempel fem komfortsoner eller syv.

En komfortabel springfjærmadrass, med for eksempel fem komfortsoner og skum, er et opplagt valg for deg som ønsker en fin madrass med bedre støtte.

Hvilke type fjærer er best i en seng?

Hvilke type fjærer er best i en sengVi mener at pocketfjærer er best i en seng, noe vi også dekker i avsnittet over her.

Pocketfjærer fungerer individuelt, og kan dermed gi god støtte til de ulike trykkpunktene i kroppen.

Videre kan de deles inn i for eksempel fem komfortsoner eller syv, og gir en enda bedre støtte fordi flere typer av dem kan brukes, avhengig av hvilken sone de skal sitte i.

Konkret betyr dette for eksempel at skuldrene dine får mer støtte enn korsryggen din, og dermed kan du ligge ergonomisk riktig og få en god natts søvn.

Hva slags madrass er best for ryggen?

Hva slags madrass er best for ryggenHva slagt madrass som er best for din rygg er et individuelt spørsmål.

Det finnes så mange forskjellige madrasser på markedet i dag, derfor kan det bli litt overveldende når man skal ta et valg av madrass.

De mest vanlige madrassene på markedet i dag er imidlertidig fjærmadrass og skummadrass. Men så kommer jo alt det rundt, skal det være naturlig lateks eller memoryskum? Hvor fast skal madrassen være, og hvordan type fjærer er best?

Svaret er at dette er helt individuelt til hva du og din kropp, for ikke å snakke om din rygg, har det mest komfortabelt med.

Både en fjærmadrass og en skummadrass kan være utrolig bra, dette kommer helt an på dine behov.

Det skal imidlertid sies at fjærmadrasser er det mest populære valget i Skandinavia.

Trenger du for eksempel en trykkavlastende madrass til din rygg, så er en skummadrass med memoryskum en opplagt madrass for deg.

En memory skummadrass sies å være bra til nettopp dette. Det skal imidlertid legges til at i Skandinavia er det gjort mye for å utvikle springmadrassen, og derfor kan den potensielt være et like godt valg for deg og din vonde rygg.

Gode springmadrasser produseres i dag, med pocketfjærer og forskjellige komfortsoner. Derfor kan det være lurt å velge madrass, produsert i skandinavia, med 5 eller 7 komfortsoner som sørger for at madrassen støtter alle delene av kroppen.

Det kan også være en god ide å velge en overmadrass til din madrass enten du har en fjærmadrass eller en skummadrass.

Fordelen med en springfjærmadrass, fremfor en skummadrass, er dog flere.

Vi lister dem kort her:

 • Behagelig temperatur iløpet av natten
 • Fleksibel støtte med forskjellige komfortsoner
 • Vanskelig å kjenne om sengepartneren snur og beveger på seg
 • Flere års garanti på de beste fjærmadrassene

Det er kun du som kan svare på om en fjærmadrass eller en skummadrass er den rette madrassen for din eller deres rygg.

Hva er best, en springfjærmadrass eller en rammemadrass?

En rammemadrass kan ofte bestå av en fjærmadrass med en treramme rundt.

På samme måte kan en rammemadrass også bestå av en skummadrass, med en treramme rundt.

Forskjellen på en fjærmadrass og en rammemadrass er nettopp denne rammen rundt om madrassen, som også gjør det mulig at den kan leveres med ben.

En fjærmadrass brukes til ekstern sengeramme.

Sovestilling kan også ha betydning for madrassens fasthet

Sovestilling kan også ha betydning for madrassens fasthetI tillegg til hvor mye du veier, kan måten du sover på også spille inn på hvor fast madrass du trenger.

Det beste er om du sover på ryggen, da dette er den mest avslappende posisjonen å sove i. Da kan du i de fleste tilfeller holde deg til anbefalt fasthet, i forhold til vekten din.

Hvis du sover på siden, sørg for at du velger en litt mykere madrass som gjør det enkelt for hofter og skuldre å synke ned i den.

Den myke madrassen støtter riktig deler av kroppen, og gjør det samtidig lettere for skuldre og hofter å synke skikkelig ned i madrassen.

Foretrekker du å sove på magen, er det lurt å velge en litt hardere madrass.

Hvis madrassen er for myk, vil korsryggen bøye seg for mye nedover. Dette kan forårsake korsryggsmerter når du våkner om morgenen.

For en god søvn er det viktig at du velger riktig fasthet som passer til din sovestilling.

Liker du å lese eller se på tv når du ligger i sengen? En regulerbar seng kan være løsningen for deg. Du finner vår guide til den beste regulerbare sengen her.

Madrasser er et individuelt valg

Madrasser er et individuelt valgSom du ser er det mange ulike faktorer som spiller inn når du skal velge en ny madrass.

Derfor er det selvfølgelig også et individuelt valg, hvilken som er den beste madrassen for deg.

Hvis dere er et par som ser på nye madrasser til sengen, er det derfor best at dere velger hver deres madrass.

På denne måten kan dere oppnå best mulig liggekomfort, da madrassen tilpasser seg kroppen deres individuelt.

Når man skal ha to madrasser i en seng må de være minst 80 cm brede, slik at dere ikke trenger å støte på hverandre når dere snur på dere.

De fleste foretrekker imidlertid 90 cm i bredden per madrass. Dette vil gi en seng på 180 cm i bredden, som også er det mest populære valget til en dobbeltseng.

To madrasser vil også løse problemet med at en av dere våkner når den andre snur seg. Med to madrasser kan du knapt føle at partneren din snur seg i sengen.

Du finner flere gode tips for å velge den beste madrassen i denne artikkelen fra fagmøbler.

Madrasser med komfortsoner er alltid å foretrekke

Madrasser med komfortsoner er alltid å foretrekkeNår du skal velge den beste madrass, uansett om det er en fjærmadrass eller ikke, bør du alltid gå for en madrass med minst fem komfortsoner, gjerne syv komfortsoner og er madrassen også bygget opp med naturlig lateks er dette et pluss.

Komfortsoner betyr at fjærene er laget slik at de kan danne ulik støtte for kroppen din i madrassen. Hodet og bena vil derfor få en annen støtte enn hoftene og skuldrene.

I denne guiden til den beste madrassen har de fleste madrassene syv komfortsoner og dette gjør at madrassen passer til de fleste, også ofte til de som veier under 75 kilo eller over 95 kilo.

Det er faktisk stor forskjell på en fjærmadrass med for eksempel syv komfortsoner, sammenlignet med en fjærmadrass uten komfortsoner.

For eksempel vil du sove dypere og du vil snu deg færre ganger i løpet av natten når du sover på en springfjærmadrass som er laget med komfortsoner og for eksempel naturlig lateks.

I vår guide har vi inkludert madrasser som alle er deilige og støtter de riktige delene av kroppen. På denne måten kan du være sikker på at kroppen din får god og variert støtte når du velger en av våre favoritter.

Ta godt vare på madrassen din

Ta godt vare på madrassen dinMadrassene i guiden vår kan alle holde i mange år hvis du tar godt vare på dem. Dette gjør du først og fremst ved å beskytte madrassen din mot fuktighet.

Vi slipper alle ut fuktighet når vi sover, og samler det seg i madrassen kan du ikke nyte denne like lenge som du ellers kunne ha gjort.

Først og fremst er det viktig at du beskytter madrassen din med en god overmadrass.

En overmadrass er nemlig lettere å vaske og billigere å erstatte. Derfor er det bedre at det meste av fuktigheten havner i denne.

Trenger du en ny overmadrass? Da kan du lese vår overmadrass test hvor du vil finne de beste overmadrassene på markedet i dag.

Samtidig er det selvfølgelig viktig at du velger en dyne i et godt og pustende materiale, slik at fuktigheten minimeres når du sover, og den også har mulighet til å forsvinne på denne måten.

Til slutt er det viktig at du sørger for at fuktigheten kan forsvinne under sengen. Mange bruker plassen under sengen til oppbevaring, men på den måten blir det vanskeligere for fuktigheten å komme seg ut.

Alle disse tingene kan bidra til å forkorte levetiden til din fjærmadrass, skummadrass eller rammemadrass.

Etter at du har brukt madrassen din i noen år, vil den ikke ha samme fasthet og komfort som før. I dette tilfellet er det enkelt med en vendbar fjærmadrass eller skummadrass. Denne kan du rett og slett bare snu på, enkelt og greit.

På denne måten kan du bruke den andre siden i en årrekke og dermed får madrassen enda lengre levetid. Hvis du i tillegg har en overmadrass, da vil du jo garantert kunne ha madrassen i enda flere år.

Bytt madrass når det er behov for det

Bytt madrass når det er behov for detSelv om du kan gjøre mye for å få madrassen din til å vare i mange år, er det selvfølgelig også viktig at du sørger for å skifte den ved behov.

Har du hatt madrassen din i 10 eller 15 år kan kroppen din ha endret seg mye, og det kan derfor være en helt annen type madrass den trenger.

For eksempel er det svært sannsynlig at du har gått opp eller gått ned i vekt over en periode på 10-15 år. Dette betyr at du nå kan ha behov for en annen fasthet i madrassen din.

Selv om madrassen hadde riktig fasthet da du kjøpte den, vil den ikke forbli slik hvis kroppsvekten endres.

Holder du den samme vekten i alle årene kan du kjenne at det er på tide med en ny madrass når den gamle blir for myk.

Hvis hofter, rumpe og ben begynner å synke for mye ned i madrassen og det blir for lett for deg å få en hånd under korsryggen, har den blitt for myk.

Du kan få enda mer kunnskap om madrasser i denne videoen fra den engelske forbrukerorganisasjonen Which:
 

Det hjelper ikke å prøve madrassen i 5 minutter

Det hjelper ikke å prøve madrassen i 5 minutterNår du kjøper madrasser på nett, har du selvsagt ikke mulighet til å prøve den ut i virkeligheten før du kjøper den.

Dette kan hindre noen fra å kjøpe madrassen på nett. Men det spiller faktisk ingen rolle om du har prøvd madrassen i virkeligheten eller ikke før du kjøper den.

Det kan nemlig ta fra ca en måned og opp til 3 måneder før kroppen blir vant til en ny madrass.

Derfor er det viktig – uansett om du handler på nett eller ikke – at du kjøper en madrass hvor du har mulighet til å gjennomføre en test og eventuelt bytte den ut til en annen fasthet.

Du har normalt muligheten til å bytte fastheten i madrassen innen enten 30, 60 eller 100 dager når du kjøper en seng eller madrass på internett. Dette betyr at du har god tid til å prøve ut madrassen og finne ut om den er den rette for deg.

Når du får madrassen hjem er det alltid lurt å starte med å gjennomføre en test av fastheten ved å ligge på ryggen på madrassen.

Da bør du prøve å stikke en hånd mellom korsryggen og madrassen.

Det skal være gjennomførbart for deg, men du skal også kunne kjenne at madrassen gjør motstand når du gjør det.

Hvis disse kriteriene er oppfylt, har du funnet den rette fastheten.

Med vår test til den beste madrassen håper vi at det skal være enklere for deg å finne riktig type madrass til sengen din.

Sammen med den lange prøveperioden som noen av forhandlerne tilbyr, kan du da være sikker på at du finner den rette madrassen med perfekt fasthet som passer godt til din kropp.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilken madrass er best i test?

I denne guiden har vi sett nærmere på 6 av de beste madrassene. Basert på kriterier som komfort, kvalitet, pris og handelsbetingelser har vi funnet en vinner av de 6 deilige madrassene. Den beste madrassen i vår guide er NordicDream Springfjærmadrass.

Hvilken madrass er best til prisen?

Ikke alle har råd til å kjøpe en dyr madrass, så vi har også sett nærmere på hvilken madrass som er best til prisen. Vi har funnet ut at Senses Springfjærmadrass, som er en virkelig god fjærmadrass, er den beste til prisen akkurat nå.

Hvorfor kjøpe en god madrass?

En madrass er den viktigste delen av sengen din. Det er den som gir deg riktig støtte når du skal sove. Derfor er det også viktig at kvaliteten på madrassen din er god, da det ellers kan gå ut over nattesøvnen, og du vil dermed føle deg sår i kroppen, trøtt i hodet og generelt sett bare ut av form.

Burde jeg kjøpe en overmadrass til min nye madrass?

En ny madrass er alltid deilig, men det kan koste deg mye om du må kjøpe en ny madrass hvert femte år, fordi madrassen din er slitt. Det er her en ovemadrass kan hjelpe deg.

En overmadrass er med på å ta vare på madrassen din og den sørger for at madrassen kan holde i flere år. I tillegg vil en god overmadrass gi en ekstra deilig støtte og komfort når du sover.

Derfor annbefaler vi stort sett alltid å bruke en overmadrass som det øverste laget til din seng. Du skal dog huske at en overmadrass kommer i mange størrelser, derfor er det viktig at du finner en overmadrass som passer til din skummadrass, fjærmadrass, rammemadrass eller seng.