Velg en side

Søvn og velvære er viktig, og det kan være lurt å investere litt ekstra i en god seng med en deilig dyne for å få nettopp dette. Det kan være veldig lurt å teste litt forskjellige dyner slik at du finner den som faller i smak. Du bør ikke være likegyldig til hvordan du tilbringer en så stor del av livet ditt

Dersom du har feil dyne i sommermånedene vil konsekvensen fort bli mange søvnløse netter. Noen dyner er laget slik at du kan bruke dem hele året, men disse er ikke nødvendigvis de beste for alle.

Etter en god og varm sommer, hvor du kanskje har brukt den passende dynen for temperaturen kan du fort begynne å kjenne kulden. Dette betyr også at det er på tide å skifte dyne til en som kan holde deg varm hele den kalde vinteren. Dersom du har en helårsdyne er det faktisk ikke sikkert at denne holder deg god og varm på de kaldeste vinternettene.

Uansett om det er vinter eller sommer er det viktig å ha den rette dynen som passer til temperaturen ute. Da slipper du å ligge og fryse eller svette og du kan sove godt gjennom hele natten uavhengig av temperaturen.

Den beste dynen til årstiden

Ifølge den britiske avisen «The Independent» er det ikke kun et spørsmål om sommer eller vinter, når det kommer til valg av dyne til din seng. Det er lurt å vite hvilket materiale dynen din er laget av. Valg av rett materiale kan være avgjørende for at du får en god natts søvn, året rundt.

Dersom du ikke ønsker å våkne opp svett midt på natten, er det viktig at dynen din puster. Det er heller ikke deilig med en ru dyne som skraper mot huden gjennom dynetrekket. Det kan være lurt å sørge for at fyllet er jevnt fordelt i trekket og at det er mulig å vaske og tørke dynen.

Noen syntetiske dyner inneholder mikrofiber i stede for natur dun, og dette kan være en stor forskjell for allergikere. Noen naturlige fyllstoffer, som for eksempel silke, kan også være gode for allergikere, og det finnes også andre typer dyner på markedet som er utmerket i dette området.

De som ikke trenger å tenke på allergi elsker den luksuriøse følelsen av å sveve på en sky, og de ønsker ofte naturlige fjærlette dun i dynen. Dersom du er en av de som foretrekker dette, er jo spørsmålet om dunen skal stamme fra en and eller en gås.

Uansett hva som passer best for deg har vi sett litt nærmere på de beste dynene som finnes på det norske markedet i dag.

En overmadrass kan skape mirakler for din seng og søvn. Les våres overmadrass test

Nattergalen – Ringsted Dun dyne(Best i test)

Nattergalen dyneDenne dynen er produsert av danske Ringsted Dun, et firma som er anerkjent over hele Nord Europa. Deres merke signaliserer strenge kvalitetskrav, miljøbevissthet og dyrevelferd.

Dynefyllet i Nattergalen er av 100% Europeiske Gåsedun, som er oppdelt i ruter, hvor luften mellom dunene forvandles til varme.

Utover dette naturlige fyllet er det mange andre fordeler ved akkurat denne type dynen. Denne dynen vil nemlig legge seg elegant rundt kroppen til den som sover når vedkommende ligger under dynen, og dette gir en optimal behagelig søvn.

Videre skal det også nevnes at dynen tåler å bli vasket på 60 grader med enzymfritt vaskepulver, uten at den blir skadet.

Nattergalen er under kjølige forhold en helårsdyne – ved varme sommernetter bør den nok byttes ut med en sommerdyne som har en lavere bæreevne.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm
 • Type: Lun
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 12
 • Fyll: 100 % nye hvite Europeiske gåsedun
 • Trekk: Europeisk trekk i cremefarget mønstret silke
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader med enzymfritt vaskepulver

 

Til Butikken

 

Svinedrengen – Ringsted Dun dyne(Best til prisen)

Svinedrengen - Lun Ringsted Dun dyne 480Med 90% moskusdun og 10% småfjær får du en akseptabel bæreevne på 11. Dynen er produsert i Danmark under merket Ringsted Dun. Ringsted Dun har i flere år vært en garanti for høy kvalitet i sammenheng med dyner og puter.

Alle dunene som kommer fra endene som brukes i denne produksjonen er førstegangsplukket, dette vil si at kvaliteten på fjærene er bedre.

Selv om fyllet i disse dynene består av 90% europeiske dun fra moskusender, får du 100% bomullssatin, som gir dynen en helt elegant og deilig finish. Dette er også med på å gi deg en mye bedre opplevelse under dynen.

Bæreevnen på 11 forklarer at denne dynen er velegnet til kjøligere tempererte soverom. Svinedrengen kan godt brukes som helårsdyne, og også om sommeren dersom det ikke er altfor varmt.

Sist men ikke minst så skal det nevnes at denne dynen er blitt tildelt sertifikater, som lever opp til de fleste EU krav (Nomite, Downafresh og Oeko-Tex Klasse 1).

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm
 • Typer: Lun og varm
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 11
 • Fyll: 90 % nye hvite Europeiske Moskusdun – 1. klasse
 • Trekk: Hvit 100 % Bomulls satin – Special soft Finish
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel

 

Til Butikken

 

BALANCE by BN

BALANCE by BN - LunBALANCE by BN’s innhold av moskusdun innebærer at dynen alltid har en behagelig letthet og varme. Muskedun stammer fra moskusanden og har ingenting med moskusoksen å gjøre.

Dette betyr også at dynen har en imponerende bæreevne på 11 (begrepet bæreevne er forklart nedenfor). Bæreevne sier noe om dunens evne til å holde på varmen, og BALANCE by Bns bæreevne på 11 er dermed et kvalitetsstempel.

Når vi gir karakterer med et tall, er det isoleringsevne og bæreevne vi refererer til. En lett av svalende sommerdyne skal m.h.t. fyllet ha en bæreevne på ca 4.5, mens en vinterdyne skal helst ha en verdi på mellom 11 og 13.5.

Denne dynen utmerker seg med at den er belønnet med flere sertifikater, som alle markerer at produktet er allergivennlig og den er produsert uten allergifremkallende stoffer. Det skal bland annet sies at denne dynen er tildelt NOMITE-sertifikatet, og dette markerer at stoffet er vevd på en måte som holder støvmidd i sjakk.

BALANCE by BN er produsert med formålet å kunne tilby en sunn søvn til en fornuftig online pris, og den er absolutt allergivennlig.

Dynen er produsert i Danmark, som forsikrer deg om strenge produksjonsvilkår og gode arbeidsforhold. Samtidig er BALANCE by BN en lett, innbydende og ikke minst en sunn dyne.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm
 • Typer: Sval, lun og varm
 • 10 års garanti.
 • Bæreevne 11
 • Fyll: 100 % moskusdun
 • Trekk: 100 % Bomullscambric
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tøkes i tørketrommel

 

Til Butikken

 

Temprakon® Advance

Temprakon® Advance dyneHer har vi igjen et dansk produsert produkt som er velegnet for både vår og høst, eller som en vinterdyne til de som ofte fryser om natten.

Temprakons dyner er produsert med en dobbel Space-sertifisering. Dynen har med andre ord en innebygd aktiv side, og denne skal alltid vendes ned mot kroppen når du sover. Dette er enkelt å huske da den påsydde etiketten med ordene ”certified space technology” er festet på toppen av den aktive siden.

Den aktive siden sikrer en konstant temperatur regulering, og på denne måten slipper du å våkne opp i løpet av natten fordi det er for kaldt eller for varmt. Temprakon Advance Lun sikrer deg på denne måten at du får de optimale forutsetninger for en god hvile.

Dynen utmerker seg ved et uavbrutt, sunt og godt temperert sovemiljø. Du vil dermed våkne frisk og uthvilt hver morgen.

Denne dynen er tildelt kvalitetsmerkene ”Downafresh” og ”Nomite”. Dette er en garanti til deg for at støvmidd og lignende bakterier ikke vil kunne leve i dynene fra Temprakon.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 140×200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm
 • Typer: Sval, lun og varm
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 10
 • Fyll: 90 % hvite europeiske andedun
 • Trekk: 100 % Bomullscambric med fresh behandling
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel

 

Til Butikken

 

HEAVEN by BN

Heaven dyneOm du er en av de som elsker god kvalitet og liker å sove som en konge, er denne dynen det perfekte valget for deg.

Her får du en dyne som er produsert med 100 % kvalitets gåsedun og med et trekk av 100% bomull. Denne dynen er en del av Bedre Nætters nyeste kolleksjon, og den er selvfølgelig en av de beste dynene du kan finne på dagens marked.

Heaven by BN er produsert i Danmark, og med dette kan du være sikker på at den er produsert for et nordisk klima. Dette er utrolig viktig å tenke på for oss som bor i Norge, hvor vinternettene kan bli svært kalde.

Dynen har en bæreevne på 12 og inneholder 1275 gram med gåsedun, noe som forteller deg at dette er en varm, god og lett dyne, som egner seg best på vinterhalvåret. Denne dynen er produsert med et mål, å gi deg den beste og deiligste nattesøvnen.

Dette er også en allergivennlig dyne. Den er faktisk produsert helt uten allergifremkallende stoffer, noe som gjør den perfekt for alle hjem.

HEAVEN by BN har blitt tildelt flere sertifikater, blant annet NOMITE, Downafresh og Oeko-Tex klasse 1. Med NOMITE-sertifikatet kan produsenten blant annet garantere for at støvmidd ikke kan leve i dynen, og dette gjør dynen spesielt bra for allergikere.

Produktspesifikasjoner

 • Typer: Sval, lun og Varm
 • 10 års garanti på bolster
 • Bæreevne 12
 • Fyll: 100 % gåsedun
 • Trekk: 100 % bomullssatin
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes ved 60 grader

 

Til Butikken

 

Hva er dynens bæreevne

Bæreevne er et ord som henger nesten uløselig sammen med dyner. Men hva er det egentlig, og er det best at bæreevnen er høy eller lav? Teknisk sett handler det om dynen og dynefyllets evne til å isolere i forbindelse med de forskjellige årstidene.

Bæreevnen måles på en måte hvor målene er dynens isoleringsevne. Samtidig sier dette også noe om dynens kvalitet. Disse målene kan kun måles på dyner med naturfyll (dun og små-fjær). Dersom du er på utkikk etter en dyne med fiberfyll kan man ikke måte isoleringsevnen på samme måte.

Bæreevnen inndeles på en skala fra 2-16, hvor 16 er det absolutt beste. Kun noen få dyner har denne høye bæreevnen, og de er som kjent ikke billige. 11 vurderes som en utmerket bæreevne når vi ser på de litt med «vanlige» dynene.

Dette betyr generelt at jo høyere bæreevne dynen har, jo mer varmer den. På sommerdyner anbefaler vi en bæreevne på ca 4,5, mens fyllet i vinterdynen bør ha en bæreevne på mellom 11-13,5.

Dersom dynen har en høy bærekraft betyr det at dynefyllet isolerer godt. Det er samtidig lett og luftig på grunn av det store innholdet av luft. Det er nemlig luften i fyllet som holder på varmen. Isoleringsevnen bestemmes av to faktorer; kvaliteten på dunene målt i bæreevne og dynens vekt målt i gram.

Dun er bedre til å isolere enn fjær. Dette er fordi de bedre holder på luften. Dersom dynen har kun dun som fyll, har den også en høyere bæreevne enn en dyne som er fylt med både dun og småfjær. Det som derfor skaper variasjon i bæreevnen er hvilken fugl dunene eller fjærene kommer fra.

Sliter du med å sove, så kan en tung dyne faktisk hjelpe deg med dette problemet.

Tenker du på å skifte ut sengen din til en rammemadrass? Se vår rammemadrass test

Gåsedun varmer mer enn andedun

Gåsedun isolerer generelt bedre enn andedun. Dette er ikke dermed sagt at en dyne med fine andedun ikke kan isolere godt og oppnå en høyere bæreevne enn en dyne med blandede gåsedun. Dersom en dyne har en bæreevne på 12, inneholder mesteparten av den dun.

Kombinasjoner av naturfyll med en bæreevne på 10 betyr at fyllet består av 90% dun og 10% fjær. Er bæreevnen 8, er fyllet fordelt som 60% dun og 40% fjær.

Dun er mye lettere enn fjær. En dyne med en bæreevne på 10, som veier 400 gram, er en velegnet dyne til kjølige sommernetter, mens en dyne med en bæreevne på 10 som veier 1200 gram er beregnet for kalde vintre. Vekten av dynen har altså mye å si. Derfor skal man alltid undersøke litt hvis man finner et godt tilbud på en dobbeltdyne.

Et eksempel er en dobbeltdyne med en bæreevne på 11. En helårs dobbeltdyne på 200×200 skal veie ca 1000 gram, mens en vinterdyne skal veie ca 1900 gram.

Husk at det kan være vanskelig å sammenligne bæreevnen når du skal kjøpe en dyne.

Det kan naturligvis være vanskelig å ta et valg av dyne på grunnlag av disse opplysningene, men noen firmaer har gode tips og råd på deres hjemmesider.

Se denne guiden fra Jysk som viser hvordan du kan finne den rette dyne