Søvn og velvære er viktig, og det kan være lurt å investere litt ekstra i en god seng med en deilig dyne for å få nettopp dette. Det kan være veldig lurt å teste litt forskjellige dyner slik at du finner den som faller i smak. Du bør ikke være likegyldig til hvordan du tilbringer en så stor del av livet ditt
Dersom du har feil dyne i sommermånedene vil konsekvensen fort bli mange søvnløse netter.
Noen dyner er laget slik at du kan bruke dem hele året, men disse er ikke nødvendigvis de beste for alle.
Etter en god og varm sommer, hvor du kanskje har brukt den passende dynen for temperaturen kan du fort begynne å kjenne kulden. Dette betyr også at det er på tide å skifte dyne til en som kan holde deg varm hele den kalde vinteren.
Dersom du har en helårsdyne er det faktisk ikke sikkert at denne holder deg god og varm på de kaldeste vinternettene.
Uansett om det er vinter eller sommer er det viktig å ha den rette dynen som passer til temperaturen ute. Da slipper du å ligge og fryse eller svette, uavhengig av temperaturen, og du kan sove godt gjennom hele natten.
Nederst i vår dyne test kan du lese hvordan vi har kommet frem til hvilke produkter som har vunnet vår dyne best i test og dyne best til prisen.
Den beste dynen til årstiden
Ifølge den britiske avisen «The Independent» er det ikke kun et spørsmål om sommer eller vinter, når det kommer til valg av dyne til din seng.
Det er lurt å vite hvilket materiale dynen din er laget av. Valg av rett materiale kan nemlig være avgjørende for at du får en god natts søvn, året rundt.
Dersom du ikke ønsker å våkne opp svett midt på natten, er det viktig at dynen din puster. Det er heller ikke deilig med en ru dyne som skraper mot huden gjennom dynetrekket.
Det kan være lurt å sørge for at fyllet er jevnt fordelt i trekket og at det er mulig å vaske og tørke dynen.
Har du hørt om en vektdyne og dens fordeler? Du kan finne de beste vektdyner på markedet i dag i vår vektdyne test.
Allergivennlige dyner
Noen syntetiske dyner inneholder mikrofiber i stede for natur dun, og dette kan være en stor forskjell for allergikere.
Noen naturlige fyllstoffer, som blant annet silke, kan også være gode for allergikere, og det finnes også andre typer dyner på markedet som rett og slett er utmerket i dette området.
De som ikke trenger å tenke på allergi elsker den luksuriøse følelsen av å sveve på en sky, og de ønsker ofte naturlige fjærlette dun i dynen.
Dersom du er en av de som foretrekker dette, er jo spørsmålet om dunen skal stamme fra en and eller en gås.
Uansett hva som passer best for deg har vi i vår dyne best i test undersøkelse sett litt nærmere på de beste dynene som finnes på det norske markedet i dag.
En overmadrass kan skape mirakler for din seng og søvn. Les mer om dette i våres overmadrass test
Drøm Dundyne Eksklusiv Helår (Best i test)
Drøm dundynen er definitivt en av de beste dynene på markedet, om ikke den aller beste. Den kommer defor helt til topps i vår dyne test.
Dynen har en bæreevne på 800 cuin, som gjør at den er skikkelig god til å regulere temperaturen. Mange andre dyner av dun kan ellers lett bli for varme til å sove med.
Dersom en dyne har mer enn 750 cuin i bæreevne betyr det at dynen leverer helt utmerket kvalitet, så bæreevnen er et fint kvalitetsstempel for deg når du skal velge den rette dynen.
Den gode evnen til å hjelpe deg med å regulere varmen skyldes både den myke og behagelige 1. klasses muscovydunen, samt at fyllet er sydd inn i kassetter, og trukket med et deilig bomullsbatist.
Den 100 % bomullsbatisten som dunen er omgitt av gjør at dynen rett og slett føles som en behagelig sky som svever rett over deg.
Norsk kvalitet hele veien
Denne dynen er produsert av Norsk Fjærfabrikk på Mysen. Dette er en sikkerhet for deg som kunde at produktet er av høy kvalitet og er produsert med gode arbeidsforhold.
Dette er en allergivennlig dyne som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Dette betyr jo nettopp det at den også kan brukes av astmatikere og allergikere.
I tillegg er denne helårsdynen godkjent av miljømerket Svanen. Det vil si at produsenten også har tenkt på miljøet.
Dette er virkelig en dyne som gir litt ekstra utenom det vanlige. Ønsker du å omgi kroppen med det beste av det beste, er dette helt klart den beste dynen for deg.
Flere valg gir det beste resultatet for deg
Du kan velge Drøm dundyne Eksklusiv enten som helårsdyne eller vinterdyne.
Helårsdyna er lun og deilig og er en modell som de fleste vil kunne sove med hele året. Vinterdyna er god og varm, men nok litt for tung til å bruke om sommeren.
I tillegg kan du velge mellom forskjellige størrelser. Denne dynen kommer nemlig i 140 x 200 cm, 140 x 220 cm og som dobbeltdyne med målene 200 x 220 cm.
Kunder er svært fornøyde med dette produktet og den har mottatt hele 4,8 stjerner av 5 mulige i skrivende stund. Og vi er helt enige. Denne dynen er rett og slett et godt valg for de som gjerne vil ha det beste. Kanskje ikke så rart at denne deilige dundynen har har vunnet vår dyne test.
Det er også 10 års garanti på denne norskproduserte dynen, som garanterer litt ekstra når det kommer til høyeste kvalitet.
Produktspesifikasjoner
- Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm
- Type: Helår eller Vinter
- Allergivennlig
- Bæreevne: 800 cuin
- Fyll: 100 % muscovy dun
- Trekk: 100% bomullsbatist
- Sertifikater: Svanemerket og anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund
- Kan vaskes på 60 grader og tørkes i tørketrommel
Essential Balance dyne (Best til prisen)
Essential Balance sitt innhold av europeiske moskusdun innebærer at dynen alltid har en behagelig letthet og varme. Europeisk moskusdun stammer fra moskusanden og har ingenting med moskusoksen å gjøre.
Dette betyr også at dynen har en imponerende bæreevne på 11 (begrepet bæreevne kan du lese mer om nedenfor).
Bæreevne sier noe om dunens evne til å holde på varmen, og Balance sin bæreevne på 11 er dermed et kvalitetsstempel.
Når vi gir karakterer med et tall, er det isoleringsevne og dynens bæreevne vi refererer til.
En lett og svalende sommerdyne skal m.h.t. fyllet ha en bæreevne på ca 4.5, mens en vinterdyne helst skal ha en verdi på mellom 11 og 13.5.
Derfor er dette en varm og god dyne av dun til blant annet de som fryser lett om natten.
En sunn dyne med en rekke sertifikater
Denne dynen utmerker seg med at den er belønnet med flere sertifikater, som alle markerer at produktet er allergivennlig og den er produsert uten allergifremkallende stoffer.
Det skal også sies at denne dynen er tildelt blant annet NOMITE-sertifikatet, og dette markerer at stoffet er vevd på en måte som holder støvmidd i sjakk.
Essential Balance dynen er en god dundyne som er produsert med formålet å kunne tilby en sunn søvn til en fornuftig online pris, og den er helt klart allergivennlig.
Garantien sikrer et godt produkt
Når du kjøper denne dynene har produsenten valgt å tilby hele 10 års garanti. Dette er jo selvfølgelig nettopp fordi at de er helt sikre på at dynen fra Essential Balance er god og levedyktig.
Dette sikrer også deg som kunde en deilig dyne i mange år framover.
Dynen er produsert i Danmark, som også sikrer om strenge produksjons vilkår og gode arbeidsforhold.
Når alt kommer til alt i alt, er Essential Balance en lett, innbydende og ikke minst en sunn dyne i dun.
Produktspesifikasjoner
- Størrelser: 140 x 200 cm, 150 x 210 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm
- Typer: Sval, lun og varm
- 10 års garanti.
- Bæreevne 11
- Fyll: 90 % hvite europeiske moskusdun og 10 % småfjær
- Trekk: 100 % Bomullscambric Ne40/40
- Sertifikater: NOMITE, Downafresh Greenline, Oeko-Tex klasse 1
- Kan vaskes på 60 grader og den skal tørkes i tørketrommel
Dyne Duni
Om du er en av de som elsker god kvalitet og liker å sove som en konge, er denne dynen det perfekte valget for deg.
Her får du en dyne som er produsert med andedun og andefjær, og med et trekk av 100% bomull som er duntett.
Denne dynen er en del av Linea’s kolleksjon, og den er selvfølgelig en av de bedre dynene du kan finne på dagens marked.
Linea dundyne er laget for deg som ikke ønsker en for tung dyne. Andefjærene gir nemlig en god og varm følelse samtidig som de er lette.
Den beste dynen for et nordisk klima
Denne dynen er fin som en helårsdyne til de som ofte er varme om nettene, men dersom du ofte fryser litt anbefaler vi å bytte til en varmere vinterdyne om vinteren.
Med et fyll av andefjær og andedun kan du være sikker på at denne dynen er produsert for et nordisk klima.
Dette er viktig å tenke på for oss som bor i Norge, hvor nettene ofte kan bli kalde, selv om sommeren.
Her får du en varm, god og ikke for tung dyne, og denne dynen er produsert med et mål, nemlig å gi deg den beste og deiligste nattesøvnen.
Produktspesifikasjoner
- Størrelse 150 x 200 cm
- Fyll: 95% andefjær og 5 % andedun
- Trekk: 100 % bomull
- Kan vaskes ved 60 grader, bør tørkes i tørketrommel
Dundyne Soft
Med denne dynen som er fylt med 70% muscovy dun og 30% fjær får du en dyne som du kan bruke hele året rundt. Denne kombinasjonen er også med på å gi deg en bedre opplevelse under dynen.
Om du ofte er litt varm om natten er dette den perfekte helårsdyna for deg. Men om du er en av de som fryser lett bør du nok heller ha en varmere vinterdyne de kaldeste månedene.
Denne dynen har en fin draperingsevne og med et deilig stoff i 100% bomullscambric kan du være helt sikker på å få en flott dyne av høy kvalitet.
Norskprodusert og allergivennlig dyne
Dundyne Soft er produsert av Norsk Fjærfabrikk på Mysen. Dette er en av norges eldste dunprodusent.
Her produseres dyner og puter med tanke på miljø, og gode arbeidsvilkår står høyt på listen.
Dynen er anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund og den er også svanemerket som betyr at dette er et sunt og allergivennlig produkt.
Ved kjøp at denne flotte og deilige dynen får du hele 10 års garanti.
Produktspesifikasjoner
- Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm
- Type: Lun
- Vekt: 140 x 200 cm: 608 gram, 140 x 220 cm: 672 gram, 200 x 220 cm: 864 gram
- Fyll: 70% muscovy dun og 30% fjær
- Trekk: 100% bomullscambric
- Kan vaskes på 60 grader og tørkes i tørketrommel
Mayan dyne
Denne allergivennlige dynen er produsert av danske Bedre Nætter, et firma som er anerkjent over hele Norden. Deres merke signaliserer strenge kvalitetskrav, miljøbevissthet og dyrevelferd.
Dynefyllet i Mayan er av 90% nye, hvite europeiske moskusdun, som hjelper luften mellom dunene til å forvandles til varme. De resterende 10 prosentene av fyllet er av småfjær i førsteklasse, som er brukt for å gi en god støtte.
Disse fjærene fungerer godt sammen og resultatet blir at du her får en deilig og myk dyne med en fantastisk bæreevne på 11.
Mayan har i tillegg til en rekke kvalitetsstempler også fått svanemerket som forteller oss at miljøet har vært høyt opp på listen under utviklingen av denne dynen.
Utover det naturlige fyllet er det mange andre fordeler ved akkurat denne type dynen. Denne dynen vil nemlig forme seg elegant rundt kroppen, og dette gir en optimal behagelig søvn.
En kvalitets dyne som tåler vask
Videre skal det også nevnes at dynen tåler å bli vasket på 60 grader uten at den blir skadet. Det er da viktig at den tørkes i en trommel etter vask.
Mayan dyne kommer i tre forskjellige typer for å møte alles behov, sval, lun og varm. Dette vil si at her finner du en dyne som vil passe perfekt til alle i familien.
Uansett om du ofte er kald eller varm om nettene, eller om du rett og slett ønsker en helårsdyne kan du her finne den dynen som passer til deg.
Her får du kort forklart en kvalitets dyne som vil vare i mange år framover til en fin pris.
Kanskje ikke så rart at denne dynen kommer høyt opp i vår test.
Produktspesifikasjoner
- Størrelser: 140 x 200 cm, 150 x 210 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm
- Type: Sval, Lun eller Varm
- Antibakteriell og allergivennlig
- Bæreevne: 11
- Fyll: 90 % nye europeisk moskusdun, 10 % førsteklasses småfjær
- Trekk: 100% økologisk bomullscambric Ne60/60
- Sertifikater: Downafresh greenline, Nomite, Oeko-Tex og Svanemerket
- Kan vaskes på 60 grader, og den skal tørkes i tørketrommel
Hva er dynens bæreevne
Bæreevne er et ord som henger nesten uløselig sammen med dyner. Men hva er det egentlig, og er det best at bæreevnen er høy eller lav?
Teknisk sett handler det om dynen og dynefyllets evne til å isolere i forbindelse med de forskjellige årstidene.
Bæreevnen måles på en måte hvor målene er dynens isoleringsevne. Samtidig sier dette også noe om dynens kvalitet.
Disse målene kan kun måles på dyner med naturfyll (dun og små-fjær).
Dersom du er på utkikk etter en dyne med fiberfyll kan man ikke måte isoleringsevnen på samme måte.
Ønsker du deg en ny seng, men er usikker på hvilken type seng du skal velge? Les vår senge test for tips og anbefalinger.
Bæreevnens skala
Bæreevnen inndeles på en skala fra 2-16, hvor 16 er det absolutt beste. Kun noen få dyner har denne høye bæreevnen, og de er som kjent ikke billige.
11 vurderes som en utmerket bæreevne når vi ser på de litt med «vanlige» dynene.
Dette betyr generelt at jo høyere bæreevne dynen har, jo mer varmer den.
På sommerdyner anbefaler vi en bæreevne på ca 4,5, mens fyllet i vinterdynen bør ha en bæreevne på mellom 11-13,5.
Dersom dynen har en høy bærekraft betyr det at dynefyllet isolerer godt. Det er samtidig lett og luftig på grunn av det store innholdet av luft. Det er nemlig luften i fyllet som holder på varmen.
Den beste bæreevnen
Isoleringsevnen bestemmes av to faktorer; kvaliteten på dunene målt i bæreevne og dynens vekt målt i gram.
Dun er bedre til å isolere enn fjær. Dette er fordi de bedre holder på luften.
Dersom dynen har kun dun som fyll, har den også en høyere bæreevne enn en dyne som er fylt med både dun og småfjær.
Det som derfor skaper variasjon i bæreevnen er hvilken fugl dunene eller fjærene kommer fra.
Sliter du med å sove, så kan en tung dyne faktisk hjelpe deg med dette problemet.
Tenker du på å skifte ut sengen din til en rammemadrass? Se vår rammemadrass test
Gåsedun varmer mer enn andedun
Gåsedun isolerer generelt bedre enn andedun.
Dette er ikke dermed sagt at en dyne med fine andedun ikke kan isolere godt og oppnå en høyere bæreevne enn en dyne med blandede gåsedun.
Dersom en dyne har en bæreevne på 12, inneholder mesteparten av den dun.
Kombinasjoner av naturfyll med en bæreevne på 10 betyr at fyllet består av 90% dun og 10% fjær.
Er bæreevnen 8, er fyllet fordelt som 60% dun og 40% fjær.
Dun er lettere enn fjær
En dyne med en bæreevne på 10, som veier 400 gram, er en velegnet dyne til kjølige sommernetter, mens en dyne med en bæreevne på 10 som veier 1200 gram er beregnet for kalde vintre.
Vekten av dynen har altså mye å si. Derfor skal man alltid undersøke litt hvis man finner et godt tilbud på en dobbeltdyne.
Et eksempel er en dobbeltdyne med en bæreevne på 11. En helårs dobbeltdyne på 200×200 skal veie ca 1000 gram, mens en vinterdyne skal veie ca 1900 gram.
Husk at det kan være vanskelig å sammenligne bæreevnen når du skal kjøpe en dyne.
Det kan naturligvis være vanskelig å ta et valg av dyne på grunnlag av disse opplysningene, men noen firmaer har gode tips og råd på deres hjemmesider.
Hvilken dyne er best i test?
Når vi ser på alle de forskjellige dyner som vi finner på markedet i dag, kan det være vanskelig å finne den aller beste dynen.
Vi har blant annet lagt høyt fokus på ting som kvaliteten på dun dynen, at de er allergivennlig og at de er produsert under trygge og gode forhold.
Derfor har vi kommer fram til at Drøm dundyne ekslusiv helår er den aller beste dynen.
Denne deilige dynen kan også fåes i en viner dyne og en lettere modell dersom du ønsker noe mer spesifikt. Med disse valgmulighetene kan du være helt sikker på at du får den beste dynen som vil møte alle dine behov mens du sover.
Hva er den beste Dundynen?
Sertifisertinger som oeko tex og svanemerkinger er også viktig å ta hensyn til når vi skal finne den beste dynen.
Vi må ikke glemme at vi bruker en tredjedel av livet under dynen, derfor er det utrolig viktig å finne en dyne som vil ligge godt rundt deg så du kan ha det ekstra godt om natten.
Finn en dyne som er produsert i kvalitets dun, da kan du være helt sikker på at dynen holder i lang tid, og det er kanskje verdt de ekstra kronene.
Hva er den beste dynen?
Den beste dynen for deg trenger ikke nødvendigvis å være den beste dynen for partneren din. Dette valget er helt individuelt, og vi ser i dag at fler og fler familier nå kjøper forskjellige dyner etter hver enkelt sitt behov.
For bare noen få år siden var det mer vanlig at hele familien fikk like dyner da det ikke var like mye fokus på god søvn. Mens nå ser vi at til og med de minste i familien får gode kvalitetsdyner som kan hjelpe dem med å falle inn i den dype søvnen.
Den beste dynen for deg er derfor den dynen som du synes er behagelig og den dynen som gir deg best søvn.
Hva er best av gåsedun og moskusdun?
Uansett om du ønsker en ekstra varm dundyne med gåsedun eller moskusdun, eller en dyne som er laget for litt varmere forhold kan det være lurt å velge en dundyne som har vunnet en dyne test.
På slike tester vil du kunne finne gode tips til hvordan du kan få mye for pengene dine.
Det kan lønne seg å gjøre det lille ekstra som å lese noen artikler når du skal finne den beste dynen for deg.
Hvorfor velge en dundyne i 140 x 220 cm?
Når du endelig har funnet den beste dynen for deg er det neste på listen å velge størrelse. Er du under 170 høy kan det nok holde med å kjøpe en dyne som er 140 x 200 cm.
Men dyner koster faktisk ikke så mye mer dersom du velger en litt lengre lengde. Normalt må du ut med noen hundrelapper ekstra for å få en dyne som er 20 cm lengre.
Dette gir en bedre komfort, spesielt til høyere mennesker, og det gjør at du vil kunne legge dynen rundt føttene, som igjen kan føre til at du får det mye bedre mens du sover, om du ofte fryser litt om nettene.
Hvor ofte bør du bytte dyne?
Da det finnes så mange forskjellige dyner der ute er det veldig individuelt hvor ofte dynen bør skiftes. Dette har mye å gjøre med hvor god kvalitet din dyne er i og ikke minst hvor holdbart trekket rundt fjærene er.
Vi ser stor forskjell på hvor lenge en kvalitets dundyne holder i forhold til en billigere variant. Dette har mye å gjøre med hvilke type fjær som er brukt og hvordan trekket rundt fjærene er produsert.
Derfor kan det nok i lengden lønne seg å investere litt tid og penger i en god kvalitetsdyne som du kan ha i mange år framover.
Dyne best i test – Slik har vi gjennomført vår dundyne test
Vi har i vår dyne test sammenlignet produktspesifikasjonene og, når det har vært mulig, sett på anmeldelser fra tidligere kjøpere av produktet.
Ved å gjennomgå disse punktene grundig, har vi kommet frem til hvilket produkt, av de vi har sammenlignet, som er best i test og best til prisen.
På den måten blir det enkelt for deg å velge mellom produktene vi har tatt med i denne guiden.
Vi har ikke fysisk testet produktene.
Se denne guiden som viser hvordan du kan velge den rette dynen for en god natts søvn
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvilken dyne er best?
I denne testen har vi funnet 5 gode dyner fra nordiske forhandlere. Vi har sett nærmere på dynenes komfort, kvalitet, allergivennlighet og handelsbetingelser.
Basert på disse parameterne har vi kommet fram til at Drøm Dundyne Eksklisiv Helår er den beste dynen i denne guiden.
Hvilken dyne er best til prisen?
Vi har også sett nærmere på hvilken dyne som er best til prisen, uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Vi har funnet ut at Balance dyne er det beste kjøpet for prisen.
Hvorfor kjøpe en god dyne?
Hvis du ikke har en dyne som passer kroppens behov, kan det fort bli vanskelig å få en god natts søvn. Derfor er det også viktig at du velger riktig dyne ut fra dine behov, ellers vil du kunne få en tendens til å våkne trøtt og utslitt hver morgen.
Hva slags dun er best?
Ederdun fra ærfuglen er den beste og mest ekslusive dunen du kan få tak i. Dette syntes også på prisen, som er 5-10 ganger høyere enn andre dyner.
Hvor ofte bør man bytte dundyne?
Hvor lenge du kan ha en dundyne kommer helt an på dynens kvalitet. De mest ekslusive dynene kan holde livet ut, mens de mer vanlige dundynene burde byttes ut etter 5-10 år, avhengig av hvordan de blir brukt.
Hva er en helårsdyne?
En helårsdyne er, som navnet forklarer, en dyne man kan bruke hele året. Denne type dyne har en passe temperatur og fin bæreevne slik at den ikke blir for kald på vinteren og heller ikke for varm på sommeren.
Kan alle bruke en helårsdyne?
De fleste kan bruke en helårsdyne, men dersom du er spesielt kald eller varm om nettene, er det nok lurt å heller bruke en vinter dyne eller sommerdyne alt ettersom hva som passer til deg.