Velg en side

En dårlig madrass eller en slapp dyne er ikke veldig deilig. De kan sammen, eller hver for seg, fort føre til at du får en rastløs natt som igjen fører til en dårlig og slitsom dag. Dette er jo noe vi ikke ønsker så vi har heldigvis blitt flinkere til å velge riktig seng som passer perfekt til kroppen. Men hvordan er egentlig kvaliteten og komforten på hodeputen din?

Uansett om du ligger på ryggen, magen eller på siden kan en riktig hodepute fort gjøre en stor forskjell når det kommer til kvaliteten av liggekomforten og søvnen din. Hodeputer er laget for å støtte en av de viktigste og travleste delene av kroppen din.

Visste du at et menneskehode veier mellom 4,5 og 5,5 kg? Det er derfor viktig at hodet får riktig støtte i løpet av natten. Hvis du tror at en hodepute er en hodepute så må du nok tro om igjen.

Søvnproblemer oppstår ofte med alder, og kvinner har oftere søvnproblemer enn menn. Forbruket av sovemedisiner er altfor høyt i dagens samfunn, men det er faktisk mulig å endre på dårlige søvnvaner ved å investere i en perfekt seng med gode madrasser, deilige dyner og en perfekt hodepute. Dette må jo være bedre enn å risikere å bli avhengig av å måtte ta en pille hver kveld.

Er du på utkikk etter en ny dyne? Se hvilke dyner vi har kåret til den Beste dyne – Dyne test

Hodeputen blir ofte nedprioritert

Et enkelt sted å starte dersom du trenger hjelp for søvnproblemer er å se på sengen din, dynen din og den ofte nedprioriterte hodeputa. Det er faktisk ofte så lite som skal til.

Ifølge det britiske søvnrådet skal en god pute støtte hodet, slik at du blir liggende i en riktig stilling. Det betyr at hodet skal ligge i samme posisjon som hvis du stod oppreist med en god kroppsholdning.

Graden av under støtte kan variere fra person til person. Er hodeputen for myk, vil hodet ditt synke for langt ned og dette vil legge press på nakken. En pute som er for hard vil ofte gi stivhet i nakkeregionen.

Tenk også på hygiene. Hvor ofte skifter du egentlig pute? Dette gjelder både de putene som ligger i skapene og de som blir brukt daglig.

En voksen person kan slippe ut opp til en liter svette i løpet av en natt. Som alt annet sengetøy skal puter vaskes innimellom. Dette er ofte en ting som blir utsatt gang på gang, og på denne måten vil bakterier og midd bli liggende i hodeputen. Det kan derfor anbefales at du bytter ut hodeputene i ditt hjem etter to til tre år.

Det er flere ting som skal tas i betraktning når du skal kjøpe en ny hodepute og det kan være vanskelig å finne den hodeputa som passer best til dine individuelle behov. Et utrykk som du ofte vil støte på er “bæreevne” og dens verdi.

Bæreevne er et utrykk for putens dun- og fjærkvalitet samt dens levetid. Denne måten å gi puter vurderinger på finner du kun på naturfylls puter, og skalaen på bæreevnen går fra 2 til 12. Jo høyere bæreevnen er, jo bedre er bære- og isoleringsevnen. Dette betyr at en typisk sommerpute har en lavere verdi, mens vinter puten ofte har en høy verdi.

Heldigvis kan du enkelt få mange nyttige tips om hvordan puten bør være, både på internett og i butikk. Her har vi funnet fram våres anbefalinger slik at du lettere kan finne en deilig hodepute som passer til deg og dine behov.

Er madrassen din slitt? Kanskje du vurderer å kjøpe en ny madrass, eller kan det være nok å kjøpe en ny overmadrass? Ta en titt på vår overmadrass test

Temprakon® Dunpute(Best i test)

Temprakon® DunputeTemprakon® hodepute har en bæreevne på 8, som betyr at denne er en av de lettere modellene. Derfor passer den bedre til sommerhalvåret og varme.

Det er utrolig viktig at du har en ordentlig pute som passer perfekt til deg for å unngå smerter og problemer med nakke og skuldre. Ryggen skal helst ligge i en naturlig posisjon hele natten. Sovestilling har derfor mye å si når du skal velge den rette hodeputen.

Temprakon® hodeputen er høy og derfor velegnet for de som sover mye på siden og ryggen. Denne puten er revolusjonerende da den er lagd med en aktiv temperaturregulerende side. På den måten tilpasser puten seg din temperatur og nattesøvnen blir hverken for varm eller for kald.

Husk at du må ha den aktive siden vendt mot deg for at denne effekten skal fungere. Den aktive siden gjenkjennes lett da du kan se merket her med navnet ”Certified Space Technology”.

Temprakon® lave puteversjon består av 60% hvite dun og 40% naturfyll. Samtlige av andedunsfjærene i puten er europeiske. Produkter fra Temprakon® er produsert med utvalgte dun og putetrekk som sikrer deg en høy kvalitet. Med de mange sertifikater (NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers) er hodeputen allergivennlig og god mot dyrene.

Denne puten fås i lav, høy og avlang versjon.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Bæreevne 8
 • Fyll 60 % hvite europeiske dun – 40 % naturfyll
 • Fyllvekt 600g
 • 100 % Bomullscambric med fresh behandling
 • Sertifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel eller henges på tørkesnoren

 

Til Butikken

 

BALANCE by BN(Best til prisen)

BALANCE by BN hodeputeNår det gjelder putehøyde fås BALANCE by BN i forskjellige størrelser. Hvilken som er best for deg kommer selvfølgelig an på hvordan du ligger best når du sover.

Putene kommer i tre forskjellige størrelser – lav, mellom og høy. Derfor kan du få den puten som dekker dine behov.

BALANCE by BN leveres i mellomstørrelse, så dette er en modell som passer perfekt til de som foretrekker å ligge og sove på ryggen.

Hodepute-fyllet er av andedun, som gir puten den riktige fylde og letthet. Puten gir en perfekt temperatur, så din nattesøvn vil derfor bli enda mer behagelig.

BALANCE by BN har en bæreevne på 8, så denne puta kan du bruke året rundt.

Sunne arbeidsvilkår og strenge produksjonskrav sikrer kvaliteten i denne puten. Ikke overraskende har dette produktet også mottatt en del produksjons- og miljøsertifikater, som forklarer at denne puten er vennlig for allergikere og dyr. Den er selvfølgelig også sunn for deg.

Når hodeputen er tildelt et sertifikat som for eksempel NOMITE-sertifikatet betyr dette blant annet at støvmidd ikke vil bli et problem. I tillegg er den tildelt Oeko-tex som garanterer for at produktet er av den høyeste kvaliteten.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Bæreevne 10
 • 90 % andedun
 • Fyllvekt 475 gram
 • 100 % bomullscambric
 • Sertifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel

Snedronningen

Snedronningen hodeputeHodepute-serien «Snedronningen» blir produsert av danske Ringsted Dun, og dette er virkelig en god garanti for at du får det du betaler for. Her har du ganske enkelt en pute av høy kvalitet. Det ytre putefyllet er av gåsedun, og puten er inndelt i 3 deler.

Den midterste delen består av 60% gåsedun samt 40% gåse-småfjer, og i den innerste delen er det kun småfjær. Denne sammensetningen er med på å skape en utrolig god sovekomfort.

Selve trekket er laget i et chikt hvitt bomull med en flott sort finish, og dette gjør puten superlekker. Produktet er allergi testet og deklarert i forhold til Oeko-tex standarden.

Du tenker kanskje, hvorfor skal jeg velge en mellomstørrelse? Her er svaret; du skal velge hodepute etter om du ligger og sover på ryggen, på siden eller på magen. Valg av den riktige puten er en av de viktigste faktorer for en god nattesøvn. Vi anbefaler deg derfor å velge en hodepute som passer til din sovestilling.

Snedronningen kan kombineres med for eksempel en SVAR (sommerdyne) og en LUN (helårsdyne). Disse dynene er nok innenfor de litt mer luksuriøse typene, men med denne kombinasjonen kan du virkelig få en god og behagelig nattesøvn.

Denne puten fås i 3 forskjellige utgaver; lav, mellom og høy.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Bæreevne 12 / 8 (avhengig av størrelse)
 • Kombinasjon av Gåsedun og Småfjær
 • Fyllvekt 500g
 • Hvit 100% Bomullsbatist – Super Soft Finish
 • Sertifikater NOMite, Øko-tex 100 & Downafresh
 • Kan vaskes på 60 grader og tørkes på mellom varme i tørketrommel

Svinedrengen

Svinedrengen hodeputeIgjen har vi et produkt fra Ringstad Dun og dette er selvfølgelig på grunn av kvaliteten. Hodeputen “Svinedrengen” er produsert i bomull sateng med en boks-kant som består av moskusdun og småfjær. Moskusdun kommer fra moskusanden.

Denne hodeputen er en mellompute i tre lag. Det ytterste laget består av 90% nye hvite europeiske moskusandedun og 10% småfjær. Putens kjerne består av 30% moskusdun og 70% understøttende småfjær og det innerste laget består av 100% småfjær.

Puten fås i 3 typer: lav, mellom og høy.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 X 63 cm
 • Leveres i tre størrelser høy, mellom og lav.
 • Bæreevne 11/7 (alt etter putestørrelse)
 • 90 % moskusdun
 • Fyllvekt 750 g
 • Putetrekk: Hvit bomull sateng
 • Certifikat: Oeko-Tex klasse 1, NOMITE, Downafresh

HEAVEN by BN

HEAVEN by BN hodeputeDen neste puten i vår hodepute test er HEAVEN.

Denne leveres i de tre vanligste høydene – Høy, mellom og lav. Hvilken du bør velge avhenger av hvordan du ligger når du sover. De forskjellige høydene passer med andre ord til forskjellige posisjoner.

Da denne puten ligger i mellomklassen betyr det at den er velegnet til de som foretrekker å sove på ryggen.

Hodeputen er produsert med et nøye utvalg av gåsedun, og dette gir puten en innbydende letthet og fylde. Gåsedun er kjent for sin isoleringsevne, så det er ikke uten grunn at HEAVEN by BN utmerker seg med en bæreevne på hele 10.

En bæreevne på 10 er velegnet til det norske klima. Bæreevnen gir et utrykk for dunens anlegg når det kommer til å holde på varmen.

Produktet har flere miljø- og produksjons sertifikater, for eksempel NOMITE-sertifikatet, som gir en garanti for at støvmidd ikke legger seg til rette i puten. Det skal også bemerkes at puten matcher de høyeste produksjonsvilkår innenfor Oeko-tex-standarden.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Leveres i forskjellige høyder
 • Bæreevne 10
 • 100 % gåsedun
 • Fyllvekt 600 gram
 • Bolster 100 % bomullscambric
 • Sertifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vases på 60 grader og kan tørkes i tørketrommel

Temprakon® Airpillow

Temprakon® Airpillow hodeputeDenne innovasjonen innenfor hodeputer er trykkavlastende og støttende på en revolusjonerende måte.

Airpillow-modellen er fremstilt med en spesiell kjerne – den såkalte ”memory kjerne”. Dette prinsippet går ut på at denne yter både en ergonomisk og trykkavlastende støtte.

Med en innebygget luftsirkulasjon har du her et system som holder hodeputen din frisk, kjølig og behagelig i mange år fremover.

Airpillow er en spesialpute som lages i et 3D trekk med en Mesh-underside. Denne sikrer en perfekt temperatur for nakken, hodet og skuldrene dine. Dette skjer fordi Mesh’en skaper en bedre luftsirkulasjon.

Putens underside gir en ekstra behagelig ventilasjon, og denne er enestående på grunn av dens evne til å avlede fukt. Hodeputens trykkavlastende AIR-kjerne består av ventilasjon memory-skum, og putetrekket yter en optimal temperaturregulering.

Sertifikatene denne hodeputen har fått garanterer for at denne er allergiker- og dyrevennlig med høy kvalitet.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60x40x14 cm.
 • Bæreevne 8
 • Fyll 70 % Hvite dun – 30 % naturfyll
 • Fyllvekt 210g
 • 100 % Bomullscambric med fresh behandling
 • Sertifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel eller henges på tørkestativet

 

Til Butikken

 

Queen Aloe Vera

Queen Aloe Vera hodeputeQueen Aloe Vera memory foam hodepute er blant de rimeligere typene. Så for den som har et begrenset budsjett er dette en strålende mulighet.

Puten er ikke på noen måte nyskapende, men ergonomisk sett skal det ikke i forbifarten glemmes at du her får en pute med god støtte til nakke og skuldre.

Den ergonomiske oppbygningen av puten gir deg en terapeutisk sovestilling, slik at du kan ligge godt og behagelig. Den optimale støtten til nakke og skuldre gjør at du kan våkne opp uten nakke- og skuldresmerter.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 48 x 32 cm
 • Høyde lav, mellom og høy vekslende fra 9 cm til 11 cm
 • Bæreevne ukjent (kan ikke måles for syntetiske stoffer)
 • Fyllvekt ukjent
 • Kjerne Memory Skum
 • Aloe Vera trekk

Når bør du kjøpe en ny hodepute?

Som med alt annen holder ikke puter evig. De mister effektiviteten med tid. En gjennomsnittlig levetid for puter er ca 2 til 7 år, avhengig av putens kvalitet. Dersom du er usikker på om du har behov for en ny pute så kan du gjøre følgende:

 1. Fold puten i to på midten
 2. Plasser en sko eller noe annet med lett vekt oppå den doble puten
 3. Slipp puten

Hvis puten folder seg tilbake til sin naturlige posisjon av seg selv når skoen fjernes, eller hvis puten ikke holder fasongen sin og har mistet formen, fastheten og støtten så er det på tide å kjøpe en ny.

Hvilken hodepute er den beste til akkurat deg

Å velge den helt riktige puten avhenger av tre faktorer. Det første du burde tenke på er din primære sovestilling. Deretter må du tenke på hvilken pute som støtter hodet og nakken din. Til slutt bør du tenke på hvilke materialer som brukes som fyll i puten. Sistnevnte er beskrevet under produktbeskrivelse av de enkelte putene ovenfor.

Den største faktoren for å bestemme størrelse og formen på din perfekte pute er sovestillingen din.

 • Sover du på siden er det best med en fast og tykk pute, som danner en bro over kløften mellom madrass og hode, slik at nakken og hodet ligger i samme nivå som ryggen. Puter til de som sover på siden bør være faste og mellomstore.
 • Dersom du sover på ryggen har du behov for en mellomstor pute, som gir deg nok støtte til hodet og nakken. Høyden skal hverken være for høy eller for lav. Er den litt for høy, så den ligger skrått under hodet, vil du ikke bli liggende i den samme posisjonen som om du står oppreist. Det vil du heller ikke hvis den er for lav slik at nakken glir bakover.
 • Sover du på magen, skal du ha mindre støtte, så her bør du velge en relativt myk, lav og flat pute. Hodet skal løftes akkurat nok til å justere halsen og ryggen til en utstrakt stilling.

Er du usikker på om det kun er en ny hodepute som skal til eller om du faktisk kanskje burde bytte hele sengen? Er du en av de som kanskje ikke har råd til en ny seng? Da burde du ta en titt på våres rammemadrass test

Hode-, hals- og nakkestøtte

Her er en rask test som du kan gjennomføre når du står i en butikk og skal prøve en ny pute. Dette er for å sjekke om den vil støtte hodet ditt riktig:

 1. Hvis du for eksempel sover mest på ryggen, skal du stille deg med ryggen mot veggen, eller hvis du sover mest på siden stiller du deg med siden mot veggen. Legg puten mellom hodet og veggen, som når du sover, for å se om den passer. Det samme gjør du selvfølgelig hvis du sover på magen.
 2. Hvil hodet mot veggen. Sjekk om nakken og hodet ligger i plan med ryggsøylen. Den rette puten vil fylle luftrommet mellom hodet og veggen.
 3. Ta puten inn mellom hodet og veggen og legg merke til hvordan ryggen fra nakken til ryggsøylen blir. Er ryggen rett eller er den bøyd? Føles det behagelig eller ubehagelig? Ville du være komfortabel hvis du skulle tilbringe 8 timer i denne stillingen?

Den perfekte puten skal sørge for at hodet, nakke og ryggen er korrekt justert og støttet.

Dersom du ofte sliter med smerter i kroppen etter en natts søvn, kan det hende at du bør ta en kikk på vår regulerbare sengetest

Hvis du kan svare godt og bekreftende på disse spørsmålene, så er puten helt perfekt for deg:

 • Føles puten behagelig – den er verken for myk eller for hard?
 • Gir puten hodet og nakken din riktig støtte – er ryggen riktig tilpasset?
 • Hadde det vært behagelig for deg å tilbringe 8 timer i denne stillingen?
 • Føler du at putens temperatur mot hodet er behagelig?

Med denne hodepute testen kan vi dessverre ikke velge den puten som er helt perfekt til deg, da dette er veldig individuelt. Vi håper allikevel at du har blitt litt klokere på hvilken hodepute du bør velge, når du skal investere i den beste hodeputen for deg.

Se denne guiden fra Jysk som viser hvordan du kan finne den rette hodepute