Velg en side

En dårlig madrass eller en slapp dyne er ikke veldig deilig. De kan sammen, eller hver for seg, fort føre til at du får en rastløs natt som igjen fører til en dårlig og slitsom dag. Dette er jo noe vi ikke ønsker, så vi har heldigvis blitt flinkere til å velge riktig seng som passer perfekt til kroppen. Men hvordan er egentlig kvaliteten og komforten på hodeputen din?

Uansett om du ligger på ryggen, magen eller på siden kan en riktig hodepute fort gjøre en stor forskjell når det kommer til kvaliteten av liggekomforten og søvnen din. Hodeputer er laget for å støtte en av de viktigste og travleste delene av kroppen din.

Visste du at et menneskehode veier mellom 4,5 og 5,5 kg? Det er derfor viktig at hodet får riktig støtte i løpet av natten. Hvis du tror at en hodepute er en hodepute så må du nok tro om igjen.

Søvnproblemer oppstår ofte med alder, og kvinner har oftere søvnproblemer enn menn.

Forbruket av sovemedisiner er altfor høyt i dagens samfunn, men det er faktisk mulig å endre på dårlige søvnvaner ved å investere i en perfekt seng med gode madrasser, deilige dyner og en perfekt hodepute.

Dette må jo være bedre enn å risikere å bli avhengig av å måtte ta en pille hver kveld.

Er du på utkikk etter en ny dyne? Se hvilke dyner vi har kåret til den Beste dyne – Dyne test

Hodeputen blir ofte nedprioritert

Et enkelt sted å starte dersom du trenger hjelp for søvnproblemer er å se på sengen din, dynen din og den ofte nedprioriterte hodeputa. Det er faktisk ofte så lite som skal til.

Ifølge det britiske søvnrådet skal en god pute støtte hodet, slik at du blir liggende i en riktig stilling. Det betyr at hodet skal ligge i samme posisjon som hvis du stod oppreist med en god kroppsholdning.

Viktigheten av den riktige hodeputen og hygiene

Graden av under støtte kan variere fra person til person. Er hodeputen for myk, vil hodet ditt synke for langt ned og dette vil legge press på nakken. En pute som er for hard vil ofte gi stivhet i nakkeregionen.

Tenk også på hygiene. Hvor ofte skifter du egentlig pute? Dette gjelder både de putene som ligger i skapene og de som blir brukt daglig.

En voksen person kan slippe ut opp til en liter svette i løpet av en natt. Som alt annet sengetøy skal puter vaskes innimellom. Dette er ofte en ting som blir utsatt gang på gang, og på denne måten vil bakterier og midd bli liggende i hodeputen.

Det kan derfor anbefales at du bytter ut hodeputene i ditt hjem etter to til tre år.

Hvordan velger du den beste hodeputen for deg

Det er flere ting som skal tas i betraktning når du skal kjøpe en ny hodepute og det kan være vanskelig å finne den hodeputa som passer best til dine individuelle behov. Et uttrykk som du ofte vil støte på er “bæreevne” og dens verdi.

Bæreevne er et uttrykk for putens dun- og fjærkvalitet samt dens levetid. Denne måten å gi puter vurderinger på finner du kun på puter med naturfyll, og skalaen på bæreevnen går fra 2 til 12. Jo høyere bæreevnen er, jo bedre er bære- og isoleringsevnen.

Dette betyr at en typisk sommerpute har en lavere verdi, mens vinterputen ofte har en høy verdi.

Heldigvis kan du enkelt få mange nyttige tips om hvordan puten bør være, både på internettet og i butikk. Her har vi funnet fram våres anbefalinger slik at du lettere kan finne en deilig hodepute som passer til deg og dine behov.

Er madrassen din slitt? Kanskje du vurderer å kjøpe en ny madrass, eller kan det være nok å kjøpe en ny overmadrass? Ta en titt på vår overmadrass test

Mayan hodepute (Best i test)

Mayan hodepute (Best i test)Mayan hodepute er delt opp i tre lag for en ekstra god komfort. Kjernen i midten er fylt med fine småfjær som har en bæreevne på 6. Rundt om kjernen er det lagt inn 90% rene, fine moskusdun som yter en bæreevne på 11.

Denne sammensetningen gir et strålende resultat og en suveren komfort.

Det er utrolig viktig at du har en ordentlig pute som passer perfekt til deg for å unngå smerter og problemer med nakke og skuldre. Ryggen skal helst ligge i en naturlig posisjon hele natten.

Sovestilling har derfor mye å si når du skal velge den rette hodeputen.

Mayan hodeputen er laget for alle som ønsker en god hodepute, og derfor kommer den i tre forskjellige tykkelser: lav, mellom og høy. Den lave er beregnet for de som ofte sover på magen.

Mellom modellen er laget for de som ofte sover på ryggen, mens den høye modellen er best for de som sover på siden.

En temperaturfølsom og allergivennlig hodepute

Denne puten er revolusjonerende da den er produsert med naturfyll. Dette gjør at den tilpasser puten til din temperatur og nattesøvnen blir hverken for varm eller for kald.

Med denne effekten er Mayan puten like deilig både på sommeren som på vinteren.

Trekket på denne puten laget av 100% økologisk bomullscambric.

Mayan Hodepute dessuten er også svanemerket og med de mange sertifikater (NOMITE, Downafresh greenLine, Oeko-Tex klasse 1) er hodeputen allergivennlig og god mot dyrene.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Bæreevne: Kjerne: 6 / Ytre kammer: 11 
 • Fyll: 90 % rene, fine moskusdun – 10 % småfjær
 • Tykkelser: Lav / Mellom / Høy
 • Fyllvekt: 550g / 700g / 850g
 • 100% økologisk bomullscambric Ne60/60
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh greenLine, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader og den skal tørkes i tørketrommel 

 

Til Butikken

 

Balance hodepute (Best til prisen)

Balance hodepute (Best til prisen)Balance puten har en god høyde og den er delt inn i tre lag. I de ytre lagene finner vi 90% rene, fine moskusdun som gjør puten myk, god og komfortabel. De resterende 10 prosentene er av småfjær som ligger som et lag i midten av puten, og disse gir en støttende effekt.

Vi ser at det her er lagt inn en fin balanse med fjær, og hodet får derfor den støtten den trenger uten at puten er for hard. Det midterste laget har en bæreevne på 6, mens de ytre lagene gir en bæreevne på 9.

Sunne arbeidsvilkår og strenge produksjonskrav sikrer kvaliteten i denne hodeputen.

Ikke overraskende har dette produktet også mottatt en del produksjons- og miljøsertifikater, som forklarer at denne puten er vennlig for både allergikere og for dyr. Den er selvfølgelig også sunn for deg.

Når hodeputen er tildelt et sertifikat som for eksempel NOMITE-sertifikatet betyr dette blant annet at støv midd ikke vil bli et problem. I tillegg er den tildelt Oeko-tex som garanterer for at produktet er av den høyeste kvaliteten.

En hodepute som faller i smak hos kunder

Brukere er veldig fornøyd med hodeputen fra Balance. Av 5 stjerner får Balance 4,5 stjerner. Danske Leif R. skriver følgende: «Dejlig pude med behagelig højde».

Sidsel synes også at denne hodeputen er lekker. Hun gir kjøpet 5 stjerner og hun skriver blant annet: «…Har nu sovet med den i syv måneder og er glad for den. Den bevarer formen og højden. Lav uden at være flad og har en god fylde.»

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 60 x 63 cm.
 • Bæreevne: Kjerne: 6 / Ytre kammer: 9 
 • Fyll: 90 % rene, fine moskusdun – 10 % småfjær
 • Fyllvekt: 700 gram
 • Trekk: 100% bomullscambric Ne40/40
 • Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Kan vaskes på 60 grader og den kan tørkes i tørketrommel

 

Til Butikken

 

Linea Dunpute

Linea DunputeDenne hodeputen fra Linea er en av de litt varmere variantene, så denne puten er god og lun til de som ofte er litt frosne om nettene. Den er også super som en vinterpute for de som liker å bytte hodeputen når sesongen skifter.

Dunputen er produsert med andedun og andefjær og en har en vekt på 800 gram. Dette er virkelig en god garanti for at du får det du betaler for. Her har du ganske enkelt en pute av høy kvalitet.

Sammensetningen av andedun og andefjær er med på å skape en utrolig god sovekomfort. Trekket er produsert av 100% bomull som sikrer deg god kvalitet og lang levetid

Velg riktig hodepute til din sovestilling

Det er viktig å velge en hodepute etter hvordan du ligger når du sover om nettene. Valg av den riktige puten er en av de viktigste faktorer for en god nattesøvn. Vi anbefaler derfor å velge en hodepute som passer til din sovestilling.

Linea Dunpute er perfekt til deg som ofte sover på ryggen eller på siden, da den nok kan bli litt for høy for deg som sover på magen.

Linea Dunpute kan fint kombineres med for eksempel en Balance dyne. Denne dynen er nok innenfor de litt mer luksuriøse typene, men med denne kombinasjonen kan du virkelig få en god og behagelig nattesøvn.

Denne dunputen kan fint vaskes på 60 grader, og vi anbefaler å tørke den i en tørketrommel.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 50 x 60 cm.
 • Fyll: Andedun og andefjær
 • Fyllvekt 800g
 • Trekk: 100% bomull
 • Kan vaskes på 60 grader og bør tørkes i tørketrommel

 

Til Butikken

 

Good Living Formpute Gel myk

Good Living Formpute Gel mykDenne formputen er helt super til de som ofte har det varmt om nettene. Med en avkjølende gel effekt gir denne hodeputen en god og riktig støtte.

Formputen fra good living er produsert i en myk polyester skumgummi. Puten er ikke på noen måte nyskapende, men ergonomisk sett skal det ikke i forbifarten glemmes at du her får en pute med god støtte til nakke og skuldre.

Vi vet av erfaring at det kanskje kan føles litt merkelig de første nettene med en pute som dette, da den har en helt annen fasong enn det vi er vandt til. Men frykt ikke, det tar nemlig ikke mange nettene før man sover som en drøm på en slik pute.

God støtte gir gode netter

Den ergonomiske oppbygningen av puten gir deg en terapeutisk sovestilling, slik at du kan ligge godt og behagelig. Den optimale støtten til nakke og skuldre gjør at du kan våkne opp uten nakke- og skuldersmerter.

Det skal også nevnes at en hodepute som dette skal åpne luftveiene slik at pusten blir lettere. Derfor er denne hodeputen super til de som sliter med mye snorking.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 50 cm x 30 cm x 7-10 cm
 • Fyll: Myk polyester skumgummi
 • Fyllvekt: ca 1100 gram
 • Putetrekk: Følger med
 • Kan vaskes i vaskepose på 40 grader 

 

Til Butikken

 

Sovepute Aero

Sovepute AeroAero hodepute fra Good Living er blant de rimeligere typene. Så for den som har et begrenset budsjett er dette en strålende mulighet.

Denne kommer i en størrelse og egner seg, som de fleste formputer, best til de som foretrekker å sove på ryggen.

Med et TRI kammer design gir puten en god støtte rundt hodet, også om du er en av de som ligger litt urolig om nettene.

Pustende og fyldig med kjølende effekt

Hodeputen er produsert med 100% polyesterkuler, og dette gir puten en innbydende støtte og fylde. Med denne puten vil du ikke lengre måtte våkne opp med stive skuldre og ubevegelig nakke.

Trekket på denne puten er produsert med 80% polyester og 20% spandex. Dette gir en fin elastisk og pustende balanse som ikke varmer for mye.

Denne puten er derfor ypperlig til de som ofte er litt varme om natten.

Med dette kjøpet kan du forvente å få en god og støttende hodepute som vil vare i mange år framover.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse 44 x 33 x 12 cm.
 • Fyll: 100% polyesterkuler
 • Trekk: 80% polyester / 20% spandex
 • TRI-kammer design
 • Kan håndvaskes

 

Til Butikken

 

Når bør du kjøpe en ny hodepute?

Som med alt annen holder ikke puter evig. De mister effektiviteten med tid. En gjennomsnittlig levetid for puter er ca 2 til 7 år, avhengig av putens kvalitet.

Dersom du er usikker på om du har behov for en ny pute så kan du gjøre følgende:

 1. Fold puten i to på midten
 2. Plasser en sko eller noe annet med lett vekt oppå den doble puten
 3. Slipp puten

Hvis puten folder seg tilbake til sin naturlige posisjon av seg selv når skoen fjernes, eller hvis puten ikke holder fasongen sin og har mistet formen, fastheten og støtten så er det på tide å kjøpe en ny.

Hvilken hodepute er den beste til akkurat deg

Å velge den helt riktige puten avhenger av tre faktorer. Det første du burde tenke på er din primære sovestilling. Deretter må du tenke på hvilken pute som støtter hodet og nakken din.

Til slutt bør du tenke på hvilke materialer som brukes som fyll i puten. Sistnevnte er beskrevet under produktbeskrivelse av de enkelte putene ovenfor.

Den største faktoren for å bestemme størrelse og formen på din perfekte pute er sovestillingen din.

 • Sover du på siden er det best med en fast og tykk pute, som danner en bro over kløften mellom madrass og hode, slik at nakken og hodet ligger i samme nivå som ryggen. Puter til de som sover på siden bør være faste og mellomstore.
 • Dersom du sover på ryggen har du behov for en mellomstor pute, som gir deg nok støtte til hodet og nakken. Høyden skal hverken være for høy eller for lav. Er den litt for høy, så den ligger skrått under hodet, vil du ikke bli liggende i den samme posisjonen som om du står oppreist. Det vil du heller ikke hvis den er for lav slik at nakken glir bakover.
 • Sover du på magen, skal du ha mindre støtte, så her bør du velge en relativt myk, lav og flat pute. Hodet skal løftes akkurat nok til å justere halsen og ryggen til en utstrakt stilling.

Er du usikker på om det kun er en ny hodepute som skal til, eller om du faktisk kanskje burde bytte hele sengen? Er du en av de som kanskje ikke har råd til en ny seng? Da burde du ta en titt på våres rammemadrass test

Hode-, hals- og nakkestøtte

Her er en rask test som du kan gjennomføre når du står i en butikk og skal prøve en ny pute. Dette er for å sjekke om den vil støtte hodet ditt riktig:

 1. Hvis du for eksempel sover mest på ryggen, skal du stille deg med ryggen mot veggen, eller hvis du sover mest på siden stiller du deg med siden mot veggen. Legg puten mellom hodet og veggen, som når du sover, for å se om den passer. Det samme gjør du selvfølgelig hvis du sover på magen.
 2. Hvil hodet mot veggen. Sjekk om nakken og hodet ligger i plan med ryggsøylen. Den rette puten vil fylle luftrommet mellom hodet og veggen.
 3. Ta puten inn mellom hodet og veggen og legg merke til hvordan ryggen fra nakken til ryggsøylen blir. Er ryggen rett eller er den bøyd? Føles det behagelig eller ubehagelig? Ville du være komfortabel hvis du skulle tilbringe 8 timer i denne stillingen?

Den perfekte puten skal sørge for at hodet, nakke og ryggen er korrekt justert og støttet.

Hvis du kan svare godt og bekreftende på disse spørsmålene, så er puten helt perfekt for deg:

 • Føles puten behagelig – den er verken for myk eller for hard?
 • Gir puten hodet og nakken din riktig støtte – er ryggen riktig tilpasset?
 • Hadde det vært behagelig for deg å tilbringe 8 timer i denne stillingen?
 • Føler du at putens temperatur mot hodet er behagelig?

Med denne hodepute testen kan vi dessverre ikke velge den puten som er helt perfekt til deg, da dette er veldig individuelt.

Vi håper allikevel at du har blitt litt klokere på hvilken hodepute du bør velge, når du skal investere i den beste hodeputen for deg.

Se denne guiden som viser hvordan du kan finne den rette hodepute