Vektdyne test – De beste vektdynene for barn og voksne

En vektdyne er designet for å tilpasse seg kroppens konturer og bevegelser. Det gir en positiv effekt som kan ha en optimal effekt på søvnen din.

Vektdyner produseres i ulike størrelser, former og tykkelser, så her er det noe for de fleste.

Med en riktig vektdyne kan du derfor få hjelp til å føle deg fresh og uthvilt hver eneste dag. Men hvilken modell bør du velge?

Vektdyner har blitt et av de mest populære soveproduktene i dagens marked. De kjennetegnes ved sin gode komfort og støtte, og de er en av de mest effektive måtene å sikre seg en god natts søvn på.

Vi har her funnet fram de beste vektdynene på markedet i dag.

 

Vi anbefaler disse vektdynene til voksne

Ella Vektdyne

Best i test
 • 30 dagers prøvetid - 100% fornøyd eller pengene tilbake
 • Antibakterielle glassperler & Oeko-Tex sertifisert
 • Kan vaskes ved 30 grader

Hugged vektdyne

Kundenes favoritt
 • Bygget opp av 7 lag & mottatt 4,8 av 5 stjerner
 • Oeko-Tex sertifisert
 • Kan vaskes ved 40 grader

Velg den riktige vektdynen

Vi vet at det kan være vanskelig å velge den riktige vektdynen for deg fordi det er så mange forskjellige å velge mellom på markedet i dag.

I vår guide til den beste vektdynen bestreber vi oss på å gjøre deg smartere på ditt valg av dynetype – blant annet ved å introdusere deg for egenskapene til noen av de mest populære vektdynene.

Er du interessert i å lære mer om vektdyner og tunge dyner som vil gi bedre søvn, kan du med fordel lese videre.

La oss starte med å først se nærmere på voksenmodellene.

Vektdynene i denne guiden er fra Anew Sleep, Hugged, Høie, Cura of Sweden, VidaXL, Coolstuff og Moonboon.

Ønsker du optimal komfort med en deilig hodepute som passer til din vektdyne? Da kan du lese vår hodepute test.

Her kan du lese mer om de beste vektdynene på markedet i dag, som vi anbefaler for både ungdom og voksne:

Ella Vektdyne (Best i test)

30 dagers prøveperiode - Full tilfredshet eller alle pengene tilbake!

Drømmer du om å sove med en av de beste vektdynene på markedet, så er det vektdynen fra Anew Sleep du må skaffe deg.

Denne dynen er uten tvil blant de beste luksusdyne du kan få tak i. Ytterstoffet i 100 % Oeko-Tex sertifisert bomull gjør dynen myk som en deilig drøm.

Det er mange gode grunner til å kjøpe en Ella vektdyne fra Anew Sleep hvis du lider av søvnvansker, angst, stress eller lignende tilstander.

Med denne dynen slipper du å vri deg hver natt, og søvnløse netter hører plutselig fortiden til.

Hvis du er i tvil om en vektdyne er det rette valget for deg, tilbyr forhandleren deg en 30-netters prøveperiode med denne dynen. Hvis du ikke er fornøyd med den, kan du enten bytte den til en annen vekt, eller få tilbake alle pengene.

Dette er jo ikke bare en god service, men også en fin garanti for deg! Forhandleren har hele 5 av 5 stjerner på Trustpilot. Folk er generelt, mer enn vanlig, fornøyd med å handle her.

7 lag hjelper deg med å finne ro og få en bedre natts søvn

Det som gjør denne dynen spesiell er dens unike syv lag. Det er disse lagene som er med på å sikre det høye komfortnivået.

De to ytre lagene består av 100 % Oeko-Tex-sertifisert bomullsfyll. Dette gjør dynen behagelig og komfortabel.

Ella vektdyne med 7 lag

Mellomlagene består av polyesterfibre. Det er disse fibrene som er med på å gjøre dynen varm og myk.

Innerst finner du de små glassperlene, med en diameter på 0,8 mm, som gir dynen dens vekt. Alle de støyfrie glassperlene er fordelt jevnt i dynens små lommer, slik at du er garantert at vekten av dynen også fordeler seg jevnt over kroppen når du sover.

Her får du også muligheten til å kjøpe et spesialtrekk til dynen som er utviklet spesielt for vektdyner.

Det spesielle med dette trekket er at den har små snorer inni som du kan bruke til å binde inni vektdynens små løkker. På den måten vil dynen holdes på rett plass, hele natten.

Tidligere kjøpere sier at du sover bedre med denne dynen

Ella vektdyne tildligere kjøpereTidligere kjøpere er mer enn vanlig fornøyd med denne vektdynen. I skrivende stund har dynen fått 5 av 5 stjerner fra 29 anmeldelser.

For eksempel skriver Adam at "Dette er definitivt det beste kjøpet jeg har gjort når det gjelder søvnkvalitet. Vektdynen er en gamechanger".

Og Lea O. er helt enig og skriver følgende "Jeg har merket en betydelig forbedring i søvnen min etter at jeg begynte å bruke vektdynen. Jeg kan virkelig anbefale den".

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 135 x 200 cm
 • Vekt: 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg og 13 kg
 • Trekk: 100 % bomull
 • Fyll: Silisiumperler
 • Kan brukes hele året
 • Designet i Sverige
 • Øko-Tex 100 sertifisert
 • Kan vaskes på 60 grader dersom vaskemaskin tillater vekten
 • Må lufttørke etter vask

Hugged vektdyne (Kundenes favoritt)

Drømmer du om en vektdyne som garantert vil falle i smak, og som heller ikke er for høy i pris, så er nok denne ventdynen midt i blinken for deg. Denne vektdynen er kåret til kundenes favoritt, og med hele 248 anmeldelser får dynen 4,8 stjerner av 5 mulige.

En Hugged vektdyne er altså det perfekte valget om du ønsker en kjærlig og god klem før du sovner.

I tillegg er den ikke for varm, og vi syns i vår test at den faktisk gir en litt kjørlende effekt. Derfor mener vi at denne like godt kan brukes på sommeren som på vinteren.

Denne er spesiallaget med glassgranulater som øker vekten på hele dynen.

Når du bruker denne vektdynen, smyger granulatene seg inntil kroppen og skaper et behagelig trykk som stimulerer følesansen og lindrer sanseintegrasjonsvansker.

Dette styrker din evne til å merke deg selv, noe som gir en følelse av trygghet og en ro som er nødvendig for en bedre søvnkvalitet. Og når du våkner, er Hugged vektdynen igjen klar, med den første kjærlige klemmen.

Glassgranulat gjør den til en tyngre dyne

Det som skiller denne vektdynen fra de andre på markedet er at dynen består av små fine glassgranulat.

Det er disse som er med på å sørge for at vekten av dynen fordeles jevnt over kroppen din. Og du kjenner dem heller ikke når du sover med dynen – du kjenner bare vekten og tryggheten den gir.

Denne dynen blir levert i en fin svart pose med hank som noen kunder også faktisk bruker som en veske eller et nett. I tillegg kan dynen vaskes på 40 grader dersom vaskemaskinen tillater denne vekten, og dette gir et enda mer sunt sovemiljø.

Test av vektdynen

Hugged test av vektdynenVår søvnekspert har testet vektdynen fra Hugged i 3 måneder, og forklarer at denne vektdynen er bedre enn de fleste han har testet tidligere.

Da han allerede hadde testet andre vektdyner tidligere trengte han ikke en tilvenningsperiode, men begynte å sove med Hugged vektdynen på 11 kg gjennom hele natten fra første dag.

Han beskriver vektdynen som en fantastisk deilig og behagelig dyne som gir en kjølende effekt. Videre forklarer han at den former seg fint rundt kroppen, men at han ble inponert over at den allikevel ikke blir for varm om natten.

Trykket som vektdynen gir får han til å slappe mer av fra første sekund og gir en fin ro gjennom hele natten. Derfor ønsker han faktisk og fortsette å bruke Hugged vektdyne framover.

Tidligere kjøpere foretrekker også Hugged vektdyne fremfor en vanlig dyne

Tidligere kjøpere vitner om at denne typen dyne gir deg bedre søvn enn en vanlig dyne.

Dynen har i skrivende stund fått 250 anmeldelser fra tidligere kjøpere kun i Danmark, med et snitt på 4,8 av 5 stjerner. Dette er en veldig god og høy vurdering.

Lita skriver for eksempel "jeg ELSKER min nye dyne. Den slutter tæt om mig, lige som jeg gerne ville og jeg slapper max af med den. Kan kun anbefale den til andre, der vil prøve".

Danske Halina K. er også storfornøyd med denne dynen, hun mener at dette er det beste kjøpet hun har gjort på lenge. Videre skriver hun: ”Jeg elsker tyngedynen. Jeg har brugt den hver nat i 2 uger nu og den er bare perfekt. Jeg kan falde i søvn meget lettere og sover godt i om hele natten med den. Jeg kan varmt anbefale tyngedynen.

Ønsker du en bedre søvn er altså denne typen dyne fra Hugged et godt sted å starte.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 140 x 200 cm & 140 x 220 cm
 • Vekt: 5 kg, 7 kg, 9 kg og 11 kg
 • Trekk: 100 % Oeko-Tex-sertifisert bomull
 • Fyll: Glasskuler/glassgranulater
 • Kan vaskes på 40 grader om vaskemaskinen din tillater vekten
 • Sentrifugering ved lave omdreininger og hengende lufttørking anbefales
 • CE-godkjent (93/42/EEC)

HØIE Gravity vektdyne (Beste luksusvalg)

Dette er en av de absolutt best vektede dynene for voksne. Hovedforskjellen mellom denne dynen og vår testvinner er at denne er produsert med ulike soner som passer enda bedre for kroppen.

Høye vektdyne soner

Det handler derfor mye om dine preferanser, og ikke så mye om kvaliteten, siden begge disse dynene er produsert i ordentlig god kvalitet.

HØIE har her utviklet en vektdyne i neste nivå, med hele 9 lag, som hjelper til å fordele vekten av dynen riktig over hele kroppen din.

Dynens trekk er produsert med ekstra mykt økologisk bomull, som gjør den til en av de mykere dynene på markedet i dag.

Innholdet består av 75% små glassperler og 25% resirkulert polyester som er perfekt fordelt i alle de firkantede sydde lommene.

En tung dyne med innebygde soner

Denne vektdynen kommer med en vekt på 11 kg og 12,1 kg, an på hvilken lengde du velger, du kan nemlig velge mellom to lengdene 200 cm (standard) eller 220 cm.

De innebygde sonene som gjør denne vektdynen helt unik, legger vekten der den trengs, altså over kroppen. Dette betyr at den ikke er fylt med tunge glassper i kantene og hjørnene der det ikke trengs, dermed får kroppen 20% mer vekt over seg til sammenlikning av andre dyner.

I tillegg er den lettere ved hals og nakkeparti, der behovet for vekt heller ikke er like stort som for resten av kroppen.

Derfor kan du velge denne vektdynen dersom du som voksen er ute etter en myk og avstressende dyne som har en positiv effekt på søvnen.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 140 x 200 cm eller 140 x 220 cm
 • Farge: Hvit
 • Vekt: 11 kg / 12,1 kg
 • Fyll: 75% glassperler og 25% resirkulert polyester
 • Trekk: Økoligisk bomull
 • Oeko-Tex sertifisert

VidaXL vektdyne

Vektdynen fra VidaXL er en myk og behagelig vektdyne som er laget med et trekk av 100 % bomull.

Vida xl vektdyne med løkkeDynen har mange sømmer som former små lommer på 10 x 10 cm, og dette gjør at glassperlene er godt fordelt i den.

De små perlene inni dynen er både gift- og luktfrie, og dette er en kombinasjon av polyesterfibre og hypoallergene glassperler. De gir heller ikke for varm effekt.

På trekket som er laget av mykt og deilig bomull finner du små løkker som kan brukes til å feste et dynetrekk med snorer, dermed vil vektdynen holde seg mer på plass inni dynetrekket dersom du ønsker å bruke dette.

Flere valgmuligheter

Denne vektdynen kommer i hele 8 forskjellige størrelser og her kan man også velge mellom 8 ulike vektklasser i nesten alle størrelsene. Dermed vil du kunne velge den dynen som passer best til deg eller den som skal bruke den.

Da dynen også kommer i størrelse dobbeltdyne med hele 15 kg vil også partneren din kunne få glede av denne.

Med 3 forskjellige farger, kremhvit, blå eller grå vil du helt sikkert finne vektdynen som passer best inn til din stil og ditt soverom.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 150 x 200 cm, 155 x 220 cm, 220 x 235 cm, 220 x 260 cm, 235 x 290 cm, 152 x 203 cm, 220 x 230 cm & 220 x 240 cm
 • Farger: Grå, Blå eller Kremhvit
 • Vekt: 5 kg, 6 kg, 7 kg, 9 kg, 10 kg, 11 kg, 13 kg, 15 kg
 • Trekk: 100% bomull
 • Fyll: polyester og hypoallergene gift- og luktfrie glassperler

Zenkuru vektdyne

Har du aldri prøvd en vektdyne før, men har lyst til å teste en?

Da kan det kanskje være lurt å kjøpe en vektdyne til en litt rimeligere pris enn de dyreste vektdyner på markedet i dag. I hvert fall hvis du kanskje er litt usikker på om en vektdyne egentlig er noe for deg.

I en slik situasjon er Zenkuru-dynen et veldig godt valg for deg.

Som mange andre vektdyner kommer også denne modellen i flere forskjellige vektklasser, og selv om den er billigere enn de fleste, betyr ikke det nødvendigvis at du går på kompromiss med kvaliteten.

Dyner i ulike vektklasser

Zenkuru vektdyne ulike modellerDenne deilige vektdynen kommer i 6 forskjellige vektklasser, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg, 13 kg og 15 kg. Her bør man velge den dynen som er ca 10-15% av kroppsvekten til den som skal bruke dynen.

Dynen gir det samme myke trykket, over hele kroppen og den er produsert med et trekk i 100% bomull som selvfølgelig er Oeko Tex standard 100 sertifisert.

Fyllet er laget av små glassperler og polyestervatt og disse ligger fordelt inni firkantede lommer som er sydd inn i teppet.

Alt i alt er dette deilige myke materialer som vil gi en beroligende effekt og dermed en bedre søvn eller bare en ekstra deilig kos på sofaen.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 150 x 210 cm
 • Vekt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg, 13 kg og 15 kg
 • Trekk: 100% Oeko Tex standard sertifisert bomull
 • Kan vaskes for hånd eller maskin vaskes på et skånsomt program

Borganäs of Sweden vektdyne

Vektdynen fra Borganäs of Sweden er en myk og behagelig vektdyne som er laget av 100 % Oeko Tex sertifisert bomull.

Dynen har mange sømmer som former små ruter, og dette gjør at kiselperlene inni de er godt fordelt.

Vanlig dynestørrelse, med ekstra vekt

Borganas of sweden rolig søvnDu kan kjøpe denne dynen i 2 ulike vektklasser, nemlig 5 eller 9 kilo, og den kommer i den populære dynestørrelse på 150 x 210 cm.

Derfor er dynen også fin til høye mennesker som ikke liker å ligge med føttene på utsiden av dynen.

Vi anbefaler alltid å velge en vektdyne som er ca 10-15% av din egen kroppsvekt, med dette vil du få et optimalt resultat av en bedre og roligere søvn.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 150 x 210 cm
 • Vekt: 5 kg eller 9 kg
 • Trekk: 100% bomull
 • Fyll: Polyester og kiselperler
 • Kan renses kjemisk eller vaskes for hånd og tørkes flatt

Det er ikke bare voksne som kan dra nytte av en vektdyne

… nei, tvert imot. Det er faktisk også mange barn og juniorer som kan ha stor nytte av å sove med vektdyne.

Dynen hjelper på samme måte som for voksne: Den er med på å redusere uro i forbindelse med både stress, angst, tanker og mye mer.

Du kan lese mer om forskningen bak vektdynene og deres innvirkning på blant annet bedre søvn her.

Har du vurdert om søvnproblemene dine kan være forårsaket av sengen din? Kanskje det er på tide å bytte den til en kvalitetsseng? Du kan se mange av de beste sengene i vår guide til den beste sengen her.

Har du et barn som opplever søvnproblemer eller rett og slett uro i forbindelse med søvn? Så vil nok en barnevektdyne være en veldig god investering.

Om ikke annet er det verdt et forsøk.

Vær oppmerksom på at barnet må kunne bevege seg og kunne klare å flytte rundt på dynen. Det anbefales også at du holder et øye med barnet ditt når det bruker en vektdyne.

Flere av de mest populære merkene produserer også sine velkjente vektdyner til barn.

La oss ta en titt på noen av de beste vektedynene for barn og juniorer som du kan velge mellom.

Vi anbefaler disse vektdynene til barn

Ella Vektdyne

Best i test
 • 30 dagers prøvetid - 100% fornøyd eller pengene tilbake
 • Antibakterielle glassperler & Oeko-Tex sertifisert
 • Kan vaskes ved 30 grader

Hugged vektdyne til barn

Best til prisen
 • Bygget opp av 7 lag & mottatt 4,8 av 5 stjerner
 • Oeko-Tex sertifisert
 • Kan vaskes ved 40 grader

Ella vektdyne til barn (Best i test)

Danske Anew Sleep har utviklet en vektdyne for barn og juniorer, og den er definitivt blant de beste vektdyne til barn på markedet akkurat nå.

Vil du ikke gå på kompromiss med hverken kvalitet eller komfort til barnet ditt? Da er nok denne vektdynen det rette valget for deg.

La barnet ditt roe seg ned raskere og oppnå en bedre søvn ved å kjøpe en Ella vektdyne fra Anew Sleep.

Barnets hode og kropp vil bli beroliget av dynens vekt, som gir et behagelig trykk og dermed vil barnet lettere roe seg ned.

En vektdyne som gir det milde trykket

Ella vektdyne til barn gutt løfter dynenDenne dynen anbefales for barn fra 1 år og oppover og den kommer i størrelsen 100 x 140 cm. Du kan velge mellom en vekt på 2 kg eller 3 kg. Husk, når du skal velge dyne til ditt barn, er det viktigste er at barnet kan flytte og løfte på dynen selv.

I denne vektedynen til barn er det også totalt 7 lag, og dette er også noe av det som gjør denne dynen helt spesiell.

Ella vektdyne for barn er selvfølgelig oeko-tex sertifisert og stoffet rundt om dynen er her produsert i 100% økologisk bomull. Dette gjør den deilig, behagelig og myk. I midten av dynen finner vi et lag av polyester som gir en deilig varme.

Barnet ditt vil oppleve en helt unik komfort, og dynen er både myk og perfekt varm å sove med.

Dynens vekt oppnås i laget med bittesmå glassperler, som alle er jevnt fordelt i dynen, slik at vekten av dynen også fordeles jevnt over barnets kropp.

På denne måten vil den omringe barnets kropp og føles som en deilig klem.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 100 x 140 cm
 • Vekt: 2 kg & 3 kg
 • Kan vaskes på skånsomt program ved 30 grader
 • Lufttørkes rett etter vask
 • Trekk: 100 % Oeko-Tex sertifisert bomull
 • Designet i Danmark
 • Kan brukes hele året
 • 30 netters søvngaranti - 100% fornøyd eller få pengene tilbake

Hugged vektdyne til barn (Best til prisen)

Til deg som er på jakt etter den beste vektdynen til prisen for barn, presenterer vi her vektdynen fra Hugged.

Den har de samme fantastiske egenskapene som vektdynen for voksne fra samme merke, men lages enkelt og greit i en størrelse og vekt som passer ditt barns størrelse.

Den er både deilig og myk, og den er utviklet spesielt for barn, slik at du trygt kan la barnet ditt sovne med denne dynen over seg.

Denne vektdynen reduserer stress og overtenking, og den gir barnet en trygg følelse slik at han eller hun kan sove godt gjennom hele natten.

Dette er en såkalt juniorvektdyne i størrelsen 100 × 140 cm. Den er tilgjengelig med 2 eller 3 kg, avhengig av barnets alder og størrelse.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 100 x 140 cm
 • Vekt: 2 kg og 3 kg
 • Trekk: 100% Oeko-Tex sertifisert bomull
 • Fyll: Glassgranulat / små glasskuler
 • Kan vaskes i vaskemaskin

Moonboon vektdyne til barn

Ønsker du å redusere tretthet hos barnet ditt og gi barnet en bedre søvn – hver natt? En vektdyne fra Moonboon er blant de absolutt beste valgene til nettopp dette.

Dette er en av våre favoritter til vektdyner for barn og juniorer.

Med moonboons secure cell system vil tusenvis av bittesmå glasskuler fordeles inni små poser som blir liggende rundt kroppen til ditt barn og dette skaper en fin stimulering og god trygghet.

Ytterstoffet som er produsert i 100% økologisk bomullsateng gjør dynen deilig myk og behagelig, og mellomlagene med et fyll av polyester og glasskuler, sammen med en foring av slitesterkt økologisk bomullsjersey, gir varme og isolasjon.

Denne vektdynen er produsert i miljøvennlige materialer og kan vaskes i maskin på 40 grader, og med dette slipper du å bekymre deg for ulykker om natten – det er nemlig ikke noe problem å få dyna ren igjen.

Her er noen av fordelene med denne vektedynen for barn:

-OCS-sertifisert og økologisk
-Beroligende effekt
-100% økologisk bomullsateng
-Bedre søvnkvalitet
-Inerlock-kvalitet
-Miljøsertifisert
-Utviklet og testet i Danmark

Produktspesifikasjoner

 • Størrelse: 100 x 140 cm
 • Vekt: 3 kg
 • Trekk: 100 % økologisk bomullsateng
 • Fyll: Polyesterfibre og små glasskuler
 • Kan vaskes på 40 grader (bomullsprogram)
 • Kan brukes hele året

Cura Pearl Classic vektdyne

Cura of Sweden har, som mange andre merker, utviklet en spesielt lett vektdyne som også fint kan brukes av barn.

Dette er en vektdyne på 3 kg, som også kan velges med en vekt på 5 kg. Dens størrelse er som en vanlig voksen dyne og du kan derfor velge mellom 135 x 200 cm eller 150 x 210 cm. Dette vil si at den også passer fint til større barn, ungdommer og voksne, men husk at jo større man er jo tyngre vekt burde velges.

Dynen blir ikke for varm da den har en kjølende effekt, noe som gjør den enda bedre for barn som normalt har det litt varmt om nettene.

Beroligende og avslappende effekt på barnet ditt

Dette er den perfekte vektdynen for barn som mangler ro i kroppen når de trenger å sove. Dynen har en beroligende og avslappende effekt på barnet ditt, slik at han eller hun vil føle seg trygg hele natten.

Faktisk vil dynen gi følelsen av at barnet får en god og varm klem, og hva er vel ikke tryggere enn det.

Dynen kommer også med små løkker som kan brukes til å feste dynetrekket, slik at dynen holder seg på plass inni trekket.

Tyngden på dynen er med på å få barnets hjerne til å skille ut melatonin og serotonin, og dette gjør at dynen tvinger hjernen til å fortelle kroppen at det nå er på tide å sove. Derfor er en tyngdedyne som dette helt perfekt til barn med lakenskrekk, eller for de som bare ikke vil sove.

Produktspesifikasjoner

 • Størrelser: 135 x 200 cm og 150 x 210 cm
 • Vekt: 3 kg og 5 kg
 • Trekk: 100% bomull
 • Fyll: Små glassperler og polyesterpolstring
 • Kan vaskes på 60 grader
 • Dynen kan også fryses ned for å eliminere husstøvmidd

Er en kuledyne og en vektdyne det samme?

En vektdyne er, som navnet tilsier, en tung dyne eller en dyne som veier litt mer enn de vanlige dyner.

Hvor denne vekten kommer fra er med på å skille mellom bruken av ordet vektdyne og kuledyne.

En kuledyne er nemlig bare en type av en vektdyneEn kuledyne er nemlig bare en type av en vektdyne, hvor vekten er jevnt fordelt med små glassperler, baller eller kuler. Kulene kan variere i størrelse.

Vekten fra en vektdyne kommer derimot ofte fra glassgranulat og ikke desiderte kuler, som man ellers ser i mange kuledyner.

I vektdyner kan vekten i prinsippet komme fra flere forskjellige ting. Dette betyr imidlertid også at selv om det faktisk er forskjell på vektdyner og kuledyner, betegner ordene faktisk samme type produkt: en dyne som er tyngre enn tradisjonelle dyner.

Hva er forskjellen mellom en vektdyne og en kuledyne?

Forskjellen mellom en vektdyne og en kuledyne kan være hvor vekten kommer fra.

I en kuledyne kommer vekten fra hele kuler som finnes inne i dynen, mens i en vektdyne kommer vekten i de fleste tilfeller fra glassgranulat.

Det finnes flere ulike modeller av begge typer så om du bare velger en tung dyne av høy kvalitet vil du garanter oppleve en bedre søvn.

Hva er best, vektdyne eller kuledyne?

En annen forskjell mellom en vektdyne og en kuledyneEn annen forskjell mellom en vektdyne og en kuledyne er måten de legger press på hele kroppen på.

For eksempel skaper en vektdyne et jevnere trykk, da det ofte ikke er store kuler inne i dynen som kan bevege seg rundt.

Velger du kuledynen vil sansene dine i større grad påvirkes på varierende måter – nettopp fordi kulene vil bevege seg rundt inne i dynen.

Dette gjør også at denne typen dyne i større grad tilpasser seg og former seg etter hele kroppen din, og den er mer mobil og fleksibel.

Men det finnes ikke noe klart svar på hva som er best, vektdyne eller kuledyne – nettopp fordi vi alle har ulike preferanser.

Noen som sliter med dårlig søvn finner ikke den samme roen med en kuledyne fordi kulene beveger seg rundt, mens andre synes at dette har en beroligende effekt og sover derfor enda bedre med denne.

Finn også roen med en kontinentalseng. Du kan finne toppmodellene på markedet i dag i vår kontinentalseng test.

Hvor tung skal en vektdyne være?

Hvor tung skal en vektdyne væreNår du skal ut for å kjøpe vektdyne, anbefales det at du velger en vekt som tilsvarer ca. 8-15 % av din egen kroppsvekt.

Hvor tung dynen din skal være avhenger imidlertid også av hvor vanskelig det er for deg å sove.

Jo vanskeligere det er for deg å sove, jo tyngre dyne bør du velge.

Kan en vektdyne bli for tung?

En vektdyne kan bli for tung hvis du har valgt en dyne som hindrer deg i å bevege deg i det hele tatt, eller at dynen, enda verre, hemmer pusten din.

Denne bør du sende tilbake og kjøpe en som er et hakk lettere.

Oxford Academic har blant annet gjort en undersøkelse om bruk av vekt teppe, og de gode resultatene kommer fram i denne artikkelen.

Når bør du bruke vektdyne?

I prinsippet kan hele familien bruke en vektedyneI prinsippet kan alle bruke en vektedyne. Men når det er sagt er det selvfølgelig viktig at du velger riktig vektdyne for din størrelse og ditt behov.

Det finnes for eksempel tunge dyner som er laget spesielt for babyer og barn, og det sier seg selv at det er viktig at du ikke legger en baby til å sove med en vektdyne som er beregnet for voksne.

Så lenge du tenker deg om og bruker sunn fornuft, er det ingen regler for når du kan eller ikke kan bruke en vektdyne.

En god tommelfingerregel sier at hvis barnet kan løfte og flytte dynen selv, så kan barnet også bruke den.

En annen tommelfingerregel sier at barn fra 25 kg. og oppover kan bruke vektdyner spesialdesignet for barn, mens barn som veier mindre enn 25 kg. ennå ikke er egnet, med visse unntak.

Dynetrekk til vektdynene

Mange tenker at det kan være litt vanskelig å legge dynetrekk på vektdyna.

Derfor er det flere av vektdynene, som har små hanker, som du kan binde dynetrekket fast i, slik at det både er lettere å ta det på og samtidig så vil dynen ikke klumpe seg sammen inne i trekket.

Du kan få noen tips for å legge trekk på vektdynen din her:

Hvilken vektdyne er best i test for barn?

Hvilken vektdyne som er best for barnDet finnes flere forskjellige vektdyner for barn og juniorer.

Mange av de mest populære og beste merkene sørger for å lage sine vektdyner i størrelser og vekt som kan brukes av selv de minste barna, akkurat som en vanlig dyne.

Se bare noen eksempler lenger opp i denne guiden for inspirasjon til hvilken vektdyne du bør velge til barnet ditt.

Hvor tung bør en vektdyne for barn være?

De aller fleste vektdyner til barn er et sted mellom 2-5 kg, men hvor tung dyna skal være til akkurat ditt barn avhenger av hvor mye barnet ditt veier.

Derfor kan du ikke sette opp en generell regel som sier noe om hvor mye en vektdyne til barn skal veie.

Det er imidlertid viktig at du er ekstra oppmerksom på bruk av vektdyner til barn.

Pass på at vektdynen ikke er for tung ved å observere babyen din de første nettene.

Se etter de samme tingene du ville lagt merke til med din egen dyne. Kan barnet ditt bevege seg? Og kan barnet puste uten problemer?

Når kan en baby sove med en vektdyne?

Når kan en baby bruke en vektdyneEn tommelfingerregel sier at hvis barnet kan løfte og flytte dynen, kan barnet også sove med den.

En annen tommelfingerregel sier at babyen din er tung nok til å sove med en vektdyne når babyen veier mer enn 25 kg.

Uansett anbefales det sterkt at du holder øye med barnet de første gangene en vektdyne brukes.

Hvem burde bruke en kuledyne?

En kuledyne passer perfekt for personer med ADHD, autisme, angst og andre nevrologiske lidelser, samt personer med kroniske smerter i muskler og ledd.

Videre er den også uunnværlig for de som har problemer med å få god, avslappende og uavbrutt søvn.

Hvis du har andre problemer med smerterEn god vektdyne kan også hjelpe hvis du sliter med stress eller føler deg stresset.

Hvis du har andre problemer med smerter i kroppen, kan dynen mest sansynlig også hjelpe med dem. Vektdyner kan ha en positiv effekt på mange problemer når det kommer til søvnen din.

Du kan lese mer om forskningen og studiene bak vektdynenes resultater med bedre søvn og avslapning her.

En vektdyne test viser at vektdynene faktisk hjelper mange mennesker med disse lidelsene.

Er en vektdyne god?

Er en vektdyne braHvis du har søvnproblemer, kan en vektdyne hjelpe deg med å roe ned og få deg til å sove gjennom natten.

En vektdyne er veldig godt for de som faktisk har behov for det. Vanlige dyner har ikke den samme beroligende effekten som vektdyner.

Du kan lese en studie av amerikanske National Library of Medicine om vektdyner og dens positive egenskaper her.

Er det forskjell på vektdyner?

Det er forskjell på vektdyner.

Du kan finne vekt dyner for eksempel i forskjellige materialer, med forskjellig innhold, i forskjellige størrelser og med forskjellig vekt.

Med andre ord: det kan være stor forskjell på detaljene, men i bunn og grunn gjør hver vektdyne det samme.

Du kan blant annet velge mellom vekt dyner der vekten varierer fra 5 – 15 kg. Og hvilken du bør velge avhenger av hvor mye du selv veier.

Hva er en vektdyne bra for?

En vektdyne er bra for mange ting, som å roe nervesystemet og din mentale helse, samtidig som den kan ha en positiv effekt på nattesøvnen.

Du kan lese mer om studiene bak hvordan vektdynen kan hjelpe mot søvnløshet og din mentale helse her.

En riktig vektdyne kan hjelpe til med å fjerne uroRiktig vektdyne kan bidra til å fjerne kroppslig uro og gi deg en dyp søvn.

Har du prøvd en vektdyne før, kan du absolutt nikke gjenkjennende til at det kan føles som en varm, myk klem. Og er det én ting en klem kan gjøre, så er det å skape ro i kroppen.

Den hjelper deg altså med å sove bedre om natten.

Dynens vekt skaper press på kroppen, som utløser flere ulike positive effekter – som alle kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og gi deg den beste søvnen.

Det er for eksempel mange mennesker med ADHD, autisme, angst, stress og andre lignende tilstander som har problemer med å sovne om kvelden.

Her kan du se en video som forklarer hvordan en vektdyne kan hjelpe deg med å sove:
Tyngden på dynen er med på å skape ro i kroppen, og resultatet av en tung dyne er en tyngre og dypere søvn – hver natt.

Sov enda bedre med en regulerbar seng. Du kan lese mer om de beste regulerbare senger i vår test.

Hvor lenge kan du sove med en kuledyne?

Hvor lenge kan man sove med en kuledyneDet er ingen reell grense for hvor lenge du kan ligge med en kuledyne.

Det betyr også at du skal kunne sove med dynen hver natt uten problemer. Du bør imidlertid være klar over at kroppen din kan kreve litt tilvenning til å bruke en kuledyne.

Derfor bør du ikke bruke den nye kuledynen din, hver natt og hele natten, til å begynne med.

Som med så mye annet må kroppen venne seg til det nye, og derfor kan det være lurt med en tilpasningsperiode.

Begynn med å bruke tyngdedynen litt om gangen, og sett tidsperioden du bruker den litt og litt, dag etter dag.

Etter en uke skal kroppen din ha blitt vant til bruken, og du kan derfor trygt sove med din nye vektdyne hele natten.

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Nedenfor finner du svar på ofte stilte spørsmål om vektdynene.

Hvilken vektdyne bør jeg velge?

Hvilken vektdyne du bør velge avhenger helt av dine egne krav, preferanser, hvor mye du veier og hvor stor du er.

Som utgangspunkt sies det at vekten, på rett vektet dyne, er 10-15 % av din egen vekt. Dette betyr at dersom du veier 70 kg bør du velge en vektdyne på ca 7-8 kg.

I tillegg er det selvsagt viktig å gjøre noen generelle betraktninger om hvilken vektdyne som best kan møte dine ønsker og behov.

Skal dynen være 140 x 200 cm eller 150 x 210 cm?

En av tingene du også må vurdere er hvor stor eller liten størrelse vektdynen din skal være.

Vanligvis har en dyne for voksne en størrelse på mellom 140 x 200 cm til 150 x 210 cm, men du kan også finne vekt dyner i andre størrelser enn det.

Hvilken størrelse du skal velge kommer helt an strørrelsen på kroppen din og hvor mye du veier, i tillegg til hva du er vandt til.

Dersom du er høyere enn 180 kan det nok være deilig med en vektdyne som er 150 x 210 cm.

Hvor tung skal vektdynen være og bør den ha vunnet best i test?

I tillegg må du som sagt finne en dyne som veier 8-15% av din egen kroppsvekt.

Du kan blant annet velge dyne med dette som en tommelfingerregel:

Veier du 40-60 kg anbefales en vektdyne på 5 kg.

Veier du 60-80 kg anbefales en vektdyne på 7 kg.

Veier du 80-100 kg anbefales en vektdyne på 9 kg.

Er du i tvil og aldri har ligget med vektdyne før, anbefaler vi at du velger en lettere dyne til å begynne med.

Hvis du har mye uro i kroppen i løpet av natten, og store søvnproblemer, anbefaler vi at du velger en dyne som er tyngre enn normalvektet, men det må ikke føles ubehagelig når du ligger med den.

Hvilken kuledyne gir en god natts søvn?

Det er selvsagt ikke noe klart svar på hvilken kuledyne som er best.

Det kommer mye an på hvilke preferanser du har – og der er vi alle forskjellige.

Noe av det viktigste er at du velger riktig vekt for å få ønsket effekt.

Men ønsker du å velge en av de beste kuledynene på markedet, så kan du med fordel velge en av de som vi har kåret til best i test som også er listet opp nedenfor, og som du kan lese mye mer om i denne vektdyne test.

Vi synes disse tre vektedynene er de beste:

 • Ella Vektdyne
 • Hugged vektdyne
 • HØIE Gravity vektdyne

Disse vektdynene kommer i mange forskjellige modeller når det gjelder vekt og størrelser.

Det betyr at du helt sikkert vil finne en tung dyne som vil virke avslappende på søvnen din og som vil gi deg følelsen av at du ligger mer trygt gjennom urolige netter.

Hvor lenge kan du sove med en vektdyne?

Vekt dyner er en fin måte å redusere stress og forbedre søvnen. De hjelper til med å roe ned kroppen og senke kortisolnivået, noe som fører til en mer avslappende søvn.

Men hvor lenge kan du sove med en vektdyne?

Svaret avhenger av komfortnivået ditt.

Det er ikke noe galt i å sove med vektdyne hele natten, men for mange kan vekten på dyna være uvant, og derfor kan det føles ubehagelig i starten å bruke dyna.

Det kan faktisk ta opptil en måned før du har blitt helt vant til å sove med den.

Derfor kan du starte med å sove med dynen i kortere perioder av gangen, og for hver natt du sover med den kan du legge til litt ekstra tid.

Til slutt vil du kunne få en god natts søvn med den hele natten igjennom.

Det er også viktig å huske at alle reagerer forskjellig på å sove med en vektdyne, så det som fungerer for mange fungerer kanskje ikke for alle andre.